Επανεμφανίστηκε βυθισμένο «χωριό – φάντασμα» στην Ισπανία, λόγω της ξηρασίας, απίστευτες εικόνες

Τα ερείπια ενός καμπαναριού του 11ου αιώνα σε περιοχή που πλημμύρισε για να δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη είναι πλέον ορατά στο σύνολό τους, μετά τη δραματική πτώση της στάθμης του νερού στην Ισπανία που πλήττεται από την ξηρασία.

Πρόσφατες φωτογραφίες του μοναστηριού Sant Salvador de la Vedella Benedictine στην Καταλονία δείχνουν πόσο τρομερή έχει γίνει η ξηρασία της χώρας.

Τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει τα ερείπια μιας εκκλησίας στο συνήθως βυθισμένο χωριό Sant Roma de Sau, το οποίο πλημμύρισε τη δεκαετία του 1960 όταν κατασκευάστηκε ένα κοντινό φράγμα. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι συνήθως το μόνο ορατό σημάδι του χωριού.

Τώρα όμως, η τεχνητή λίμνη Sau, μία από τις κύριες πηγές νερού της περιοχής, έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και είναι σχεδόν εντελώς γυμνή, με αποτέλεσμα το χωριό να ξαναβγεί στην επιφάνεια.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα παλεύει με την έλλειψη νερού εν μέσω των «εξαιρετικών» επιπέδων ξηρασίας που έχουν απειλήσει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για τα περίπου 6 εκατομμύρια άτομα στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης μόνο.

Η Ισπανία είχε 36 συνεχόμενους μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου και αντιμετωπίζει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που είναι περισσότερο χαρακτηριστικές του καλοκαιριού.

Οι τεχνητές λίμνες βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 50% της χωρητικότητάς τους, ωστόσο στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας και στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας τα επίπεδα έχουν πέσει στο 25% περίπου.

Η Sau έχει πλέον χωρητικότητα 6%, σύμφωνα με στοιχεία της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων.

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν θέσει περιορισμούς στη γεωργική και βιομηχανική χρήση του νερού, σε μια προσπάθεια διατήρησης εν μέσω της περιόδου της χρόνιας ξηρασίας.

Επίσης, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για γέμισμα πισινών ή πλύσιμο οχημάτων.

Οι Αρχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας προειδοποίησαν ότι η ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στη χρήση του νερού τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο μήνα, στην τεχνητή λίμνη Sau, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης, βάρκες συγκέντρωσαν αρκετούς τόνους ψαριών.

Τα ψάρια πάλευαν να επιβιώσουν στα νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, γι’ αυτό υποβλήθηκαν σε ευθανασία για να προστατεύσουν το πόσιμο νερό από τη μόλυνση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ισπανικές Αρχές διέσωσαν αυτόχθονα ψάρια από ένα ποτάμι στη βορειοανατολική πόλη Girona που είχε συρρικνωθεί από την παρατεταμένη ξηρασία.

Οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν μικρά ηλεκτροσόκ για να αναισθητοποιήσουν τα ψάρια στον ποταμό Onyar προτού τα βάλουν σε πλαστικές σακούλες και τα μεταφέρουν στον ποταμό Ter 10 χιλιόμετρα μακριά, ο οποίος έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νερού.
Μόνο τα ενδημικά ψάρια του ποταμού μεταφέρθηκαν, ενώ τα εισαγόμενα είδη υπέστησαν ευθανασία.

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κλίματος, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus δήλωσε ότι το 2022 η Νότια Ευρώπη γνώρισε τον υψηλότερο αριθμό ημερών που έχει καταγραφεί με «πολύ ισχυρό θερμικό στρες».

Η θερμοκρασία στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1960.