Μια «ανάσα» από την απόκτηση F-35 -Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα μηνύματα στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς άναψαν το «πράσινο φως» για την απόκτηση από την Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακαλάει τον Τζο Μπάιντεν για την πώληση αναβαθμισμένων F-16 στη Τουρκία, η διαδικασία έγκρισης των F-35 στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μπήκε και τέταρτη υπογραφή, από γερουσιαστή των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα σε Άγκυρα και Αθήνα με την έγκριση πώλησης των υπερόπλων stealth 5ης γενιάς στη χώρα μας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα διανύει δεύτερη προεκλογική περίοδο.

Χθες βράδυ μπήκε η τέταρτη απαιτούμενη υπογραφή για να σφραγιστεί η αγορά των F-35 και πλέον αναμένεται η τυπική και επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε πολιτικό επίπεδο, η νέα, σημαντική ενίσχυση της εθνικής άμυνας με ό,τι πιο προηγμένο τεχνολογικά πετά στους ουρανούς, ερμηνεύεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολιτική που ακολούθησε και που υπόσχεται να εφαρμόσει σe περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ δείχνουν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας, ενισχύοντας περαιτέρω τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Πηγές στο Κογκρέσο ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την Αμερική και πως οι σχέσεις των δύο χωρών εξετάζονται και διαμορφώνονται πια ανεξαρτήτως του αν και πόσο δυσαρεστείται η Τουρκία.

Κογκρέσο: Τα πρόσωπα «κλειδιά» στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα υπέγραψε την 1η Ιουνίου ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζίμι Ρις.

Με την υπογραφή, η χώρα μας εξασφαλίζει και τις τέσσερες υπογραφές που χρειάζεται. Απομένει πλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει την επιστολή που χρειάζεται για την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα. Πρόκειται για τους:

  • Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικανός, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
  • Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικανός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μενέντεζ το είχε προβλέψει

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) κυβέρνησης για τη διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται», είχε πει για την πώληση των F-35 ο Μπομπ Μενέντεζ.