Συναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ με τουρκικό προξενείο για 50.000 ψήφους: η καταγγελία – φωτιά του διπλωμάτη Γ. Αϋφαντή

Μια ιστορία εννέα ετών που δείχνει την παρεμβατική δύναμη της πρεσβείας της Τουρκίας στον ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε με άρθρο του ο διπλωμάτης και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος διηγήθηκε πώς αποκλείστηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος η Ρομά ακτιβίστρια, Σαμπιχά Σουλεϊμάν. 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο slpress, o κ. Αϋφαντής, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, λέει ότι η συναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τουρκικού προξενείου περιελάμβανε την προώθηση υποψηφίων όπως ο Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, και πλέον ο Φερχάτ Οζγκούρ, με αντάλλαγμα 30.000 έως 40.000 ψήφους της μειονότητας στην Ξάνθη και στη Ροδόπη. 

Όπως αναφέρει ο κ. Αϋφαντής η πρόταση για την Σαμπιχά Σουλεϊμάν εγκρίθηκε με συντριπτικό ποσοστό από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτίμησε το έργο που έκανε στην περιοχή της. «Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε πίσω της 10 και πάνω χρόνια πάλης, με επίκεντρο τον συνοικισμό Δροσερό στην Ξάνθη, για να εξασφαλισθούν στα παιδιά των Ρομά και ιδίως στα κορίτσια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση στα ελληνικά. Η Σαμπιχά είχε η ίδια ζήσει στο πετσί της την παιδική εργασία και εκμετάλλευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται η έλλειψη εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, την ιδιαίτερη, λόγω φύλου, καταπίεση που υφίστανται οι Ρομά γυναίκες, συχνότατα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τις άθλιες συνθήκες ζωής στον εκτός σχεδίου οικισμό του Δροσερού». 

Εκτός ψηφοδελτίων 

Το τουρκικό προξενείο δεν μπορούσε να ελέγξει τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ξεκίνησε ανηλεή πόλεμο εναντίον της. Και μόνον η απροκάλυπτη εχθρότητα του προξενείου και των ανθρώπων του απέναντι σε μουσουλμάνες Ρομά γυναίκες που είχαν την γενναιότητα να μην τουρκοφρονούν, να μην θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου υποχρεώνονταν να μαθαίνουν ως μητρική τους μια ξένη γλώσσα, τα τουρκικά, ακόμη και μόνον το έμπρακτο αίτημα και η πάλη τους για ελληνική παιδεία, πίστευα ότι αποτελούσε αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να συμπεριλάβει ο ανατρεπτικός, ο αριστερός και απελευθερωτής των καταπιεσμένων ΣΥΡΙΖΑ την Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιό του… Υπερβολικά καλό για να ήταν αληθινό! Με απ’ ευθείας παρέμβασή της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η τουρκική πρεσβεία απαίτησε και πέτυχε να μην συμπεριληφθεί η Σουλεϊμάν Σαμπιχά στους 42 του ευρωψηφοδελτίου!» γράφει ο κ. Αϋφαντής. 

Η επιρροή της τουρκικής πρεσβείας  

«Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ετσιθελικά αγνοήθηκε από την ηγεσία, δίχως να υπάρξει ακύρωσή της, ή κάποιο άλλο πρόσχημα καταστατικής διαδικασίας. Πέρα από την απ’ ευθείας παρέμβαση του Τούρκου πρέσβυ στο Νίκο Παππά, ως υποστηρικτική χορωδία λειτούργησαν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη (οι δύο τελευταίες βουλευτές ΔΗΜΑΡ ακόμη τότε, αλλά διαπραγματευόμενες την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ) και οι καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Κώστας Τσιτσελίκης. 

Όλοι αυτοί (εκ παραλλήλου με τον Τούρκο πρέσβυ) είχαν βεβαιώσει “αυθεντικά” τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν εθνικιστικό κατασκεύασμα της ΕΥΠ, άρα απαράδεκτη για το ψηφοδέλτιο. Ο δε υποψήφιος ευρωβουλευτής Χριστόπουλος είχε προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε αναίσχυντη επίθεση κατά της Σαμπιχά, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί “μειονότητα μέσα στην μειονότητα” (λόγω ελληνοφροσύνης) και ότι “προσπαθεί τάχα να μας πει ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα!” γράφει ο κ. Αϋφαντής και προσθέτει: «Ηλθα, λοιπόν, κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη».