«Εκτοξεύεται» σταδιακά η θερμοκρασία έως το Σάββατο, θα φτάσει τους 37 βαθμούς -Αλλάζει το σκηνικό από Κυριακή

Το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί για τα καλά μέχρι το Σάββατο, αφού μετά από μια εβδομάδα αστάθειας, η θερμοκρασία θα ανέβει κατακόρυφα χτυπώντας… κόκκινο.

Αναλυτικότερα, οι υψηλές πιέσεις που θα επικρατήσουν στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών κυρίως προς την Ιταλία, την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια όπου και αναμένονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Έρχεται ο πρώτος «μίνι» καύσωνας του καλοκαιριού

Όμως η προαναφερθείσα μεταφορά θερμών αερίων μαζών θα επηρεάσει και τη χώρα μας, όπου θα καταγραφεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η άνοδος αυτή αναμένεται να κορυφωθεί από την Παρασκευή 23/06 και να φτάσει κατά τόπους τους 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου έως και την Κυριακή 25/06. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Όπως φαίνεται σε αυτό, η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 4 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη (21/6)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στο Αιγαίο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ (22/6)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στο Αιγαίο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (23/6)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως το απόγευμα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (24/6)

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα αλλά από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα δυτικά και τα βόρεια ενώ στα υπόλοιπα θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αλλάζει το σκηνικό από την Κυριακή (25/6)

Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.