ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΥΠΝΟ

«Τι καλύτερο από έναν μεσημεριανό υπνάκο;» λένε οι ειδικοί, μα προειδοποιούν τι να προσέξετε για να μη σας γυρίσει μπούμερανγκ.

Υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια της ραστώνης που, καθώς διαβάζεις ένα όμορφο βιβλίο, χαλαρώνεις τόσο που απλά… κοιμάσαι; Όπως φαίνεται, κάνεις πάρα πολύ καλά, αφού ερευνητές του University College London (UCL) και του University of the Republic of Uruguay ανακάλυψαν ότι το να παίρνει κανείς σύντομους «υπνάκους» μέσα στη μέρα βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου όσων κοιμούνται το μεσημέρι και όσων δεν κοιμούνται είναι ανάλογη με 2,5 έως 6,5 χρόνια γήρατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για κάποιους ανθρώπους οι σύντομοι ύπνοι μέσα στην ημέρα μπορεί να αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που μπορεί να βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς το άτομο μεγαλώνει», ανέφερε σχετικά η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του UCL, Victoria Garfield.

Βέβαια, συμπλήρωσε η Tara Spires-Jones, Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών, η μελέτη έχει και τους περιορισμούς της, αφού οι συνήθειες ύπνου προέρχονται από αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων και όχι από κλινική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ίδια μιλώντας στο CNN, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία προστίθεται στα δεδομένα που ήδη υπάρχουν για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου.

Ο ρόλος των γονιδίων

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA και εγκεφαλογραφήματα από 35.080 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών στη Μ. Βρετανία από το 2006 έως το 2010, μέσω μιας μεθόδου που χρησιμοποιεί τη γενετική για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Οι ερευνητές, λοιπόν, μελέτησαν τα τμήματα του γενετικού κώδικα αυτών που κοιμούνται τακτικά και όσων όχι και συνέκριναν την υγεία του εγκεφάλου και την αντίληψή τους.

Γιατί το να κοιμάσαι μέσα στη μέρα κάνει καλό