Ξεκινούν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τους επόμενους μήνες

Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που θα τρέξει το Υπουργείο Υγείας τους επόμενους μήνες αναλύει σε ανάρτησή του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Πριν από λίγες μέρες παρουσίασα στη Βουλή με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Αγαπηδάκη, τα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας και αυτά που θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Ως υπουργός Υγείας προτρέπω όλους και όλες να επισκεφτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο και να πραγματοποιήσετε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που σας αφορούν. Γιατί με την Υγεία μας δεν παίζουμε!», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, οι δράσεις που εντάσσονται στην «ομπρέλα» του Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης» είναι:

  • Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.
  • Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αφορά σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος.
  • Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση κολονοσκόπησης.

Σχέδιο για πιλοτικό πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα

«Σχεδιάζουμε επίσης πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σε τουλάχιστον 4 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα», σημειώνει ο Υπουργός Υγείας.

Προσθέτει δε ότι σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τοπικές δομές υγείας και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ασκούν κατά βάση χειρωνακτική εργασία και εκτίθενται στους παράγοντες κινδύνου.

Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.