Η ανησυχία των επιστημόνων για την ταχεία άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο μεγάλη που πολλοί ειδικοί εξετάζουν το σενάριο της «AI Doomsday», την ημέρα της «Αποκάλυψης» της τεχνητής νοημοσύνης.
Μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του, το ChatGPT είχε 100 εκατομμύρια χρήστες. Ξαφνικά η τεχνητή νοημοσύνη έκανε τις εργασίες μας, διόρθωνε τα email μας και σχεδίαζε τις διακοπές μας.
Αλλά στη διαδικασία απορρόφησης όλων αυτών των πληροφοριών – η τεχνητή νοημοσύνη έχει μάθει πολλά για εμάς τους ανθρώπους. Πόσο σύντομα λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη θα επισκιάσει την ανθρώπινη νοημοσύνη; Και τι θα συμβεί αν η τεχνητή νοημοσύνη αποφασίσει ότι μας έχει βαρεθεί;
Η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου συζητείται στο περιθώριο της τεχνολογικής κοινότητας εδώ και χρόνια. Ο ενθουσιασμός για το εργαλείο ChatGPT και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη το έχει ωθήσει πλέον στο mainstream.
Όμως, όπως η δολιοφθορά ενός απατεώνα, απομακρύνει την προσοχή από το πραγματικό ζήτημα: τις κοινωνικές βλάβες που προκαλούν τώρα τα συστήματα και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ή τον κίνδυνο να προκαλέσουν στο μέλλον. Ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να αποσπώνται από αυτήν την αφήγηση και πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να περιορίσουν τις πιθανές βλάβες. Και παρόλο που το έργο τους θα πρέπει να ενημερώνεται από τη βιομηχανία της τεχνολογίας, δεν θα πρέπει να υπάγεται στην τεχνολογική ατζέντα.
«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοσημοσύνης.
Πολλοί ερευνητές και ηθικολόγοι της τεχνητής νοημοσύνης είναι απογοητευμένοι από τις συζητήσεις που κυριαρχούν στις συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Αφενός το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης ως παντοδύναμη μηχανή τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των εθνών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν και να την ελέγξουν. Αφετέρου αυτό λειτουργεί προς όφελος των εταιρειών τεχνολογίας: ενθαρρύνει τις επενδύσεις και αποδυναμώνει τα επιχειρήματα για την εξέλιξη του κλάδου με το σωστό τρόπο.
Η Doomsday είναι όλα τα σενάρια μαζί – η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο ανθρώπων, να δουλέψει προς όφελος εκείνων που θέλουν να φτιάξουν αυτόνομα οπλικά συστήματα ενώ παράλληλα επιφέρει ένα βίαιο μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας, καταλαμβάνοντας τεράστιο αριθμό θέσεων. Το πώς θα πάει αυτός ο δρόμος είναι μόνο στα χέρια των ανθρώπων, τουλάχιστον προς το παρόν.