Πρώτος ο Κασσελάκης με 45,04%, στο 36,21% η Αχτσιόγλου -Την επόμενη Κυριακή σε β’ γύρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Νεότερα αποτελέσματα από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στο 98,32% του συνόλου.

Συγκεκριμένα, στα 528 τμήματα από τα 537, δηλαδή μόνο με 9 τμήματα να υπολείπονται:

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 45,04% και 64.411 ψήφους
Η Εφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει το 36,21% και 51.780 ψήφους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκεντρώνει 8,78% και 12.537 ψήφους
Ο Νίκος Παππάς συγκεντρώνει 8,7% με 12.441 ψήφους
Ο Στέφανος Τζουμάκας 1,29% με 1.845 ψήφους
O ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον αρχηγό του στον επόμενο γύρο την ερχόμενη Κυριακή 24/9.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 146.635 πολίτες, πολλοί περισσότεροι από τις εκτιμήσεις, φθάνοντας τη συμμετοχή των περσινών εσωκομματικών εκλογών όταν μόνος υποψήφιος πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας (τότε είχαν ψηφίσει 152.000 πολίτες).

Από τα εντυπωσιακά των τωρινών εκλογών ότι περίπου 40.000 πολίτες εγγράφησαν για πρώτη φορά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που σε πολλά τμήματα σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές με χαρακτηριστικότερα αυτά της Νέας Σμύρνης, του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου, της Γλυφάδας. Δόθηκε μια ώρα επίσημα παράταση από τις 20:00 στις 21:00 οριζόντια, ενώ σε όσα τμήματα υπήρχαν ουρές η ψηφοφορία συνεχίστηκε ως τις 22:15 όταν και έκλεισαν οριστικά οι κάλπες. Στις 23:30 είχε καταμετρηθεί το 90% των ψήφων δίνοντας σαφέστατο προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη και στέλνοντας την εκλογή στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης, Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς, μετά τα αποτελέσματα προσήλθαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου όπου και προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι έγινε το πρώτο βήμα για να έχει η χώρα σύντομα προοδευτική κυβέρνηση, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου ήταν εξόχως αιχμηρή στη δήλωσή της λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Εξίσου αιχμηρός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είπε ότι «η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα έχουν διεισδύσει πολύ εκεί που δεν το περιμένει κανείς έναντι στην ουσία της πολιτικής». Σε εντελώς διαφορετικό τόνο ο Νίκος Παππάς ο οποίος έδωσε έμφαση στην ενότητα την επομένη των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τα αποτελέσματα

«Καταρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τις τρεις απώλειες στη Λιβύη και τις σκέψεις μου για τους αγνοούμενους.

Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εθελοντές σε αυτή την διαδικασία όχι μόνο όσους δούλεψαν για τη δική μας καμπάνια αλλά και όλους όσοι βρίσκονταν στις επιτροπές.

Ηταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Ηταν ένα πρώτο βήμα για να έχει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα. Ό,που πήγα την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε να αντέξεις λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν από τα γνωστά συστήματα. Τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν είσαι η ελπίδα μας. Τους λέω είμαστε η ελπίδα! Για να γίνει η ελπίδα πράξη πρέπει να επιστρέψουμε την επόμενη εβδομάδα στις κάλπες. Ευχαριστώ! Πάμε για τη νίκη!».

Τον κ.Κασσελάκη πλαισίωναν ο ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη και ο Πέτρος Παππάς.

Η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου

«Σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξη μας, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα μας πορεία.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή, η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική.

Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε.

Αυτό που θέλουμε, είναι να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί.

Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει», είπε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Εδωσα μία μάχη για τις ιδέες τις αριστεράς και την προοπτική της. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην
καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ.

Τους ευχαριστώ όλους και όλες. Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής»

Θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής»

Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά

«Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο» υπογράμμισε.

«Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης.» κατέληξε στις δηλώσεις ο Νίκος Παππάς.