Σε Ισραήλ και Ιορδανία αύριο ο Μητσοτάκης -«Η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο της στην περιοχή»

Ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή επιδιώκει να διαδραματίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ιορδανία, ενώ είναι εμφανής η ανησυχία της Αθήνας για την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Για την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε η μετάβαση του πρωθυπουργού στην ισραηλινή πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον κ. Νετανιάχου προκειμένου, πέραν της ανεπιφύλακτης στήριξης της Ελλάδας η οποία εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή και του δικαιώματος στη νόμιμη αυτοάμυνα, αναμένεται να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα που εκφράζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποφυγή μιας ανθρωπιστική κρίσης και την επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα είναι «παίκτης» στην περιοχή, έχει συμφέροντα ασφαλείας και σκοπεύει να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ

Οι σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι στενές και υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε μια σειρά από τομείς, γεγονός που κάνει την Αθήνα έναν από τους στενούς συνομιλητές της χώρας. Από την αρχή της κρίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο Ισραήλ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαράς και τονίστηκε ότι πρέπει να ζει σε καθεστώς ασφάλειας, όμως η ελληνική πλευρά βάζει πλέον στο τραπέζι την παράλληλη ανάγκη να αποτραπούν με κάθε τρόπο εικόνες θηριωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο άμεσης επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. «Η απάντηση του Ισραήλ θα πρέπει να σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε στην χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης.

Ανησυχία σε δύο μέτωπα -Ανάγκη για στρατηγική συμφωνία ΕΕ με Αίγυπτο

Η Ελλάδα δεν κρύβει την μεγάλη ανησυχία που έχει σε δύο μέτωπα: την ασφάλεια από δράσεις μεμονωμένων ατόμων σε ευρωπαϊκό έδαφος όπως προχθές στις Βρυξέλλες και μία νέα μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της που θα επηρεάσει σε δεύτερο χρόνο όλη την Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε προς τους ομολόγους του την ανάγκη για συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο., ενώ τους ενημέρωσε για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Πέραν του ρόλου που παίζει το Κάιρο στην περιοχή, ως χώρα που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας, είναι η ύλη μέσω της οποίας πρόσφυγες από την περιοχή θα αναζητήσουν πέρασμα προς την Ευρώπη.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί η χώρα μας και της προσωπικής σχέσης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σίσι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη διαχείριση αυτών των ροών ώστε να μην δημιουργηθεί μια ισχυρή πίεση στα σύνορα μας, όμως το μέγεθος μιας ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια στρατηγική συμφωνία με την Αίγυπτο.