Ρεύμα και τρόφιμα: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και τα δύο «όπλα» των υπουργείων

Με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει χθες τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το Νοέμβριο αυξάνοντας το ύψος της επιδότησης η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση της να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ενσκήπτει ενισχυμένο και στην ενέργεια.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους. Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

«Δημοσιονομική εφεδρεία» 200 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023

Τα θετικά μαντάτα που προκύπτουν από τα πρώτα εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο ενιάμηνο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο και μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί μία «δημοσιονομική εφεδρεία» πέριξ των 200 εκ. ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων με έκτακτες παροχές. Ειδικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή να μαίνεται ο φόβος για τις τιμές των καυσίμων είναι υπαρκτός και στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να είναι σε θέση να παρέμβουν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Όπως έχει παραδεχθεί ο πρωθυπουργός το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία αποτελεί η ακρίβεια και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε και θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικογένεια και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό», δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση όποια εταιρεία ξεπερνά το περιθώριο κέρδους το οποίο προσδιορίζεται από το νόμο, τότε θα της επιβάλλονται πολύ βαριά πρόστιμα, όπως έχει ήδη γίνει. Η οικονομία παράγει διαρκώς θετικά αποτελέσματα, ωστόσο αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στην τσέπη των καταναλωτών, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και «να μην εξανεμιστούν από τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,4% για το 2023 και 3% για το 2024

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 2,4% φέτος και το 3% τον επόμενο χρόνο, η UniCredit προχωρά στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Alpha που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που αποτελεί άλλη μία πράξη εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ αρμόδια στελέχη προαναγγέλλουν ανάλογες θετικές ειδήσεις στο οικονομικό πεδίο τις επόμενες εβδομάδες.

Χατζηδάκης: Στόχος η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται με ένταση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες παρέμβασης. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία, και στη συνέχεια να πέσουν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές», όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι περιορίστηκε στα 3,231 δισ. ευρώ το «κενό» ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021 από 3,426 δις. ευρώ που ήταν το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα παρά τα βήματα προόδου βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ  με τη  Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%.