Το συμφωνητικό κορυφής μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη για κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των παρακολουθήσεων είναι μια ηχηρή μετατόπιση από τη στρατηγική αυτονομίας των δυο κομμάτων.
Κανείς δεν περίμενε ότι τα γραφεία των δυο προέδρων θα έφταναν στο σημείο να βγάλουν κοινή «διαρροή» για τη συνάντηση των δυο ανδρών.
Κανείς δεν περίμενε μέχρι και πριν λίγες ημέρες ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί με όσα έχουν καταμαρτυρήσει ο ένας για το κόμμα του άλλου θα έφταναν να μιλούν για κοινές πρωτοβουλίες και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.
Και αν για τον κ. Ανδρουλάκη πολλοί αποδίδουν την μεταστροφή του σε κίνηση τακτικής, για τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο, που επενδύει από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα στο σενάριο και το αφήγημα της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πρωτοβουλία κόντρα στις θέσεις και τις απόψεις των πολύ στενών του συνεργατών.
Άδειασμα σε Πολάκη και Γ. Τσίπρα
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «άδειασμα» από την πλευρά του κ. Κασσελάκη στους πλέον στενούς τους συνεργάτες Παύλο Πολάκη και Γιώργο Τσίπρα, οι οποίοι μέχρι και πριν από λίγες μόλις ημέρες μιλούσαν απαξιωτικά για το ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερα για τον κ. Πολάκη το «άδειασμα» αποκτά χαρακτήρα βαθιάς πολιτικής αποδοκιμασίας από την πλευρά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι κόκκινο πανί και για όλη τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ήταν ο κ. Πολάκης όταν στη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε συνεργασίες ενόψει εκλογών εκείνος χαρακτήριζε «πιασμένο» το ΠΑΣΟΚ και εμμέσως και τον πρόεδρό του, λέγοντας ότι «εάν δεν δεχτούν (συνεργασίες στον πρώτο γύρο) είτε γιατί είναι πιασμένοι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ ξέρω εγώ τι… τότε θα πάμε σε δεύτερες εκλογές για να πάρουμε ισχυρό ποσοστό αυτοδυναμίας».
Τη σκυτάλη από τον κ. Πολάκη εσχάτως πήρε ο Γιώργος Τσίπρας ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις του παρότρυνε δημόσια τον κ. Σπίρτζη «αν θέλει μπορεί να πάει στο ΠΑΣΟΚ, έχει όλο το ελεύθερο» χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ένα «φθαρμένο κόμμα» που δεν έχει κανέναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ να «φορτωθεί αυτό το αρνητικό φορτίο».
Τα δυο στελέχη αυτά μαζί και η Θεοδώρα Τζάκρη είναι και εκείνοι που εισηγήθηκαν και τις υπερατλαντικές διαγραφές μέσω ανάρτησης στα social media.
Βαθιά κόπωση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Εντωμεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι τόνοι έπεσαν κατακόρυφα μεταξύ ηγεσίας και Ομπρέλας ο ΣΥΡΙΖΑ υπο τη νέα του ηγεσία δείχνει σημάδια βαθιάς κόπωσης.
Στην έκτη κατά σειρά δημοσκόπηση η φθορά δείχνει ανεπίστρεπτη με το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει δυο και τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση.
Στην τελευταία μέτρηση της GPO για τον ALPHA, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου κινείται στο 34,1% (από 32,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 13,5% (από 15,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και το ΚΚΕ με 8,6% ανεβάζουν τα ποσοστά τους.
Περήφανη αποχώρηση Τσακαλώτου, προανήγγειλε νέο κόμμα
Σε αυτό το κλίμα και με τον κ. Κασσελάκη να κρατά πάνω στο τραπέζι τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Ομπρέλα ουσιαστικά προανήγγειλαν στην εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή» την αποχώρησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να δίνουν το χρονικό στίγμα της διάσπασης.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι αυτό θα γίνει στην ΚΕ το Σαββατοκύριακο σε κλίμα μεγάλης έντασης ακόμη και αν -με βάση και τις νέες αντικρουόμενες διαρροές- δεν ζητηθεί η γνώμη του οργάνου επί των διαγραφών, αλλά επιχειρηθεί να εκφραστεί μια γενική πολιτική καταδίκη των ακραίων χαρακτηρισμών.
Ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής στην εκδήλωση στον κινηματογράφο Τριανόν για το μέλλον σε ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης και στον οποίο κυριαρχεί ο αρχηγισμός, όπως είπε.
«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» είπε ο πρώην Υπουργός.
Άδειασε Φίλη και Σκουρλέτη -Περιέγραψε πώς πρέπει να είναι το νέο κόμμα
Μάλιστα πήρε αποστάσεις από τις προσωπικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας στρατηγικό λάθος την κριτική στον πρόεδρο, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, φωτογραφίζοντας τις προθέσεις του αλλά και τις προθέσεις της οργανωμένης βάσης της Ομπρέλας που ήδη αποχωρεί μαζικά από τις τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Το ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.
Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίοδο Τσίπρα.
Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έδωσε ένα στίγμα για το πως φαντάζεται τη διάσπαση προειδοποιώντας ότι «το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη».