17o Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest – 21 με 26 Νοεμβρίου (video)

17 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest.

Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 21 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή των δημιουργών αυτή τη χρονιά ήταν πρωτοφανής, με περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης να επιλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, 40 εκ των οποίων θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Φέτος, το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» μας ταξιδεύει στην Νορβηγία μέσα από τέσσερις ξεχωριστές νεανικές ταινίες που απευθύνονται όχι μόνο στους μικρούς μας φίλους, αλλά και στους μεγάλους. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, περιπλανιόμαστε στον κόσμο της φαντασίας, της μαγείας και της περιπέτειας με… αρκτικό αέρα και εξερευνούμε έναν ιδιαίτερο κόσμο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο!

Πιστό στις αρχές του, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest συνεχίζει να τιμά τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς. Φέτος, προβάλλονται τέσσερα απ’ τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του Μάνου Ευστρατιάδη, που σημάδεψε με τα έργα του την πορεία του ιστορικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας.

Το «Αφιέρωμα στο περιβάλλον» αποτελεί μία απ’ τις πιο πετυχημένες σειρές αφιερωμάτων του docfest. Σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, προβάλλονται και φέτος τέσσερα ντοκιμαντέρ, που το καθένα αφηγείται τη δική του περιβαλλοντική ιστορία: η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ορθή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αξία του νερού και του κύκλου του και η υπεραλίευση σε βάρος των αδυνάμων, όλα θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια μας για να μας υπενθυμίσουν τελικά πως αν σήμερα αλλάξουμε όλοι μας συνήθειες, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της κλιματικής κρίσης.

Φέτος, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest σ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, φιλοξενεί 4 ντοκιμαντέρ που επιτρέπουν στους Griko, την πληθυσμιακή ομάδα που ζει στα ελληνόφωνα χωριά της λεγόμενης “Magna Graecia” και μιλά ως τις μέρες μας μία ελληνική διάλεκτο, να μας συστηθούν στο πανί της μεγάλης οθόνης. Ο πολιτισμός, ο χρόνος και ο άνθρωπος τίθενται επί τάπητος.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις – κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα – δημιουργώντας κυψέλες μάθησης, ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.