Δουλειά από το σπίτι ή όχι; Από την πανδημία στη νέα εργασιακή πραγματικότητα

Αν και ξεκίνησε ως ένα αναγκαστικό μέτρο που στόχευε στον περιορισμό μας στο σπίτι και την ασφάλεια της υγείας μας, πλέον η εργασία από το σπίτι, ή αλλιώς remote, έχει μετατραπεί σε μια ονειρική κατάσταση για τον κάθε εργαζόμενο. Κάποιοι εργοδότες δυσπιστούν σχετικά με τα οφέλη αυτού του νέου εργασιακού μοντέλου, καθώς πιστεύουν ότι επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ποιότητα της δουλειάς των εργαζομένων τους. Αντιθέτως, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες από το εξωτερικό που υιοθετούν μακροπρόθεσμα αυτή την πρακτική, αντιλαμβανόμενες τα θετικά της και βλέποντας την περισσότερο ως μια νέα εργασιακή πραγματικότητα που έχει έρθει για να μείνει.

Ένα άρθρο του Forbes που γράφτηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της National Society of Leadership and Success, εξηγεί αναλυτικότερα γιατί επιτέλους πρέπει να αφεθούμε σε αυτό που ονομάζεται “work from home” και να απολαύσουμε τα οφέλη του.

Αλλάζοντας τις αφηγήσεις μας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υιοθετήθηκαν πολλά νέα μέτρα – θετικά και αρνητικά -που είχαν στόχο να μας προστατεύσουν. Η απομακρυσμένη εργασία ήταν ένα από τα μέτρα που επιμένουν να είναι παρόντα στην καθημερινότητά μας και αυτό γιατί το κοινό αντιλήφθηκε άμεσα το θετικό του πρόσημο. Ακριβώς όπως έγινε με το online shopping, τις ανέπαφες συναλλαγές με κινητό ή smart watch και άλλα.

Ωστόσο, ακόμα και μετά το τέλος της δύσκολης και ψυχοπιεστικής περιόδου εγκλεισμού και ενώ πολλοί πίστευαν ότι τα θετικά στοιχεία που βρέθηκαν πρόκειται να παραμείνουν, κάτι πάλι άρχισε να αλλάζει. Οι αφηγήσεις των εργοδοτών σχετικά με τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι, μετατοπίζονται σταδιακά, ή σε κάποιες περιπτώσεις πολύ απότομα, πίσω στην «αχρείαστη» οπτική της πρακτικής αυτής. Η αλήθεια είναι, όπως πολλοί επαγγελματίες και ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι εξαιρετική για τους εργαζόμενους, ακόμα και αν αυτή δεν υποστηρίζεται από όλους. Υποστηρίζει την ψυχική μας υγεία, τονώνει την παραγωγικότητά μας και εξοικονομεί πολλά από τα χρήματα των εργοδοτών.

Πώς η εργασία από το σπίτι αυξάνει την παραγωγικότητα;

Με όλες τις σύγχρονες ανέσεις του σπιτιού να μας προσελκύουν την προσοχή, θα ήταν κατανοητό αν οι εργοδότες έβλεπαν μια πτώση της παραγωγικότητας στους απομακρυσμένους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι εργαζόμενοι αυτοί φαίνεται να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ενώ απολαμβάνουν μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επιπλέον σημειώνουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Αρχικά η εργασία διαρκεί συνήθως περισσότερες ώρες. Η μελέτη της Ergotron διαπίστωσε ότι το 40% των εργαζομένων εργάζονται περισσότερες ώρες στο σπίτι απ’ ό,τι όταν βρίσκονται στο γραφείο. Και τα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δείχνουν ότι αυτές οι παρατεταμένες εργάσιμες ημέρες είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 48,5 λεπτά περισσότερες. Για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερες από 193 επιπλέον ώρες εργασίας σε ένα έτος.

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι έχουν επίσης βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ίσως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, το 75% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Egotron δήλωσε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει βελτιωθεί από τότε που εργάζονται από το σπίτι. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία από το Future Forum επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Τον Απρίλιο του 2022, το Future Forum διαπίστωσε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι έχουν διπλάσια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από ό,τι οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση στο γραφείο.

Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι βιώνουν λιγότερο άγχος. Μελέτη της Nitro – μιας παγκόσμιας εταιρείας λογισμικού παραγωγικότητας – του 2020 εντόπισε επίσης τάσεις για μείωση του εργασιακού στρες μεταξύ των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Στην εν λόγω μελέτη, το 29% των απομακρυσμένων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν μέτριο άγχος στην εργασία τους, από 33% το 2019, όταν η εργασία στο γραφείο ήταν ο κανόνας. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που ένιωθαν “εξαιρετικά” αγχωμένοι κατά την εργασία τους. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 17% το 2019 σε 15% το 2020, καθώς η εργασία μετατοπίστηκε από το περιβάλλον του γραφείου, στο σπίτι.

Ψυχική υγεία και απομακρυσμένη εργασία

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Neil Khaund, σε άρθρο του στο Forbes, «όταν οι υπάλληλοί σας αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο, είναι πιο ικανοί να διατηρούν καλή ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να ωφελήσει μόνο τον οργανισμό σας στο σύνολό του μέσω της μείωσης του άγχους, των λιγότερων συγκρούσεων μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και της αυξημένης ευελιξίας». Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος πρέπει να πάει το παιδί του στο γιατρό, μπορεί να το κάνει όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα και να αναπληρώσει τη δουλειά του σε πιο βολικές για αυτόν ώρες. Η εργασία από το σπίτι εξαλείφει την ανάγκη για μετακίνηση προς την εργασία, γεγονός μπορεί να είναι αγχωτικό για τους υπαλλήλους. Αυτού τους είδους η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει επίσης στο προσωπικό να έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία του, όπως επιπλέον ύπνο, να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, να ασκείται ή να ετοιμάζει πιο υγιεινά γεύματα.

Τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας στην υγεία υποστηρίζονται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το να δουλεύουμε από το σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην σωματική υγεία, αφού οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να θέση να προγραμματίζουν επισκέψεις σε γιατρούς, να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα, να γυμνάζονται και να εφαρμόζουν καλύτερες συνήθειες αυτοφροντίδας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένες απουσίες από τη δουλειά.

Η απομακρυσμένη εργασία μάλλον βοηθάει τους εργοδότες

Ή μάλλον βοηθάει την εταιρεία στο σύνολό της. Αφού πέρα από υπαλλήλους με καλή ψυχική υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα, μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης. Από το κόστος του εξοπλισμού, ή το κόστος μετακίνησης, η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία μπορούν να επανεπενδυθούν πιο πιο κερδοφόρους τομείς, όπως η εκπαίδευση των εργαζομένων, οι υψηλότεροι μισθοί ή η επέκταση. «Μια έρευνα δείχνει ότι οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν 11.000 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο ανά απομακρυσμένο υπάλληλο μερικής απασχόλησης, γεγονός που μεταφράζεται σε 21% μεγαλύτερη κερδοφορία. Επιπλέον, το 34% των εργαζομένων που απάντησαν σε έρευνα της Owl Labs το 2019 ανέφεραν ότι θα έκαναν μείωση μισθού για μια θέση εργασίας εξ αποστάσεως» εξηγεί ο Neil Khaund.

Καθώς λοιπόν αναδύονται συνεχώς νέες τάσεις γύρω από τα εργασιακά περιβάλλοντα, εργαζόμενοι και εργοδότες προσπαθούν να βρίσκουν νέους τρόπους για να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα παραγωγικότητας. Επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως, πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι θα ενισχύσουν το ηθικό τους και παράλληλα τα ποσοστά αποδοτικότητας. Μέχρι στιγμής αυτό μοιάζει να λειτουργεί όντως.