Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας για το Εφετείο Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκιδέων

Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, το οποίο κατά τη συνεδρίασή του χθες, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, υιοθέτησε ομόφωνα το Κοινό Ψήφισμα, σχετικά με την «Φημολογούμενη κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας ως αυτοτελούς Εφετείου».
Κατά την εισήγησή της προς το Συμβούλιο, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ζήτησε να υιοθετηθεί το ψήφισμα, επισημαίνοντας τους λόγους, για τους οποίους το Εφετείο Εύβοιας πρέπει να παραμείνει.
«Το Εφετείο της Εύβοιας εξυπηρετεί όλη την Εύβοια και το Πρωτοδικείο της Θήβας. Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας αποτελεί το 42% και είναι η πολυπληθέστερη Ενότητα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο 12ος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας είναι ο 11ος Σύλλογος πανελλαδικά. Το Εφετείο στη Χαλκίδα ιδρύθηκε ως μόνιμη έδρα το 2011, μετά από πολλές μάχες και μακροχρόνια προσπάθεια των τοπικών φορέων και του Δικηγορικού Συλλόγου τότε, υπό την Προεδρία του αείμνηστου Λάμπρου Γκάνη, που είχα την τύχη να θητεύσω δίπλα του. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε 274.000 πολίτες, σε σύνολο 508.000 πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.» και συνέχισε, «Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Εύβοια να μη θεωρηθεί φτωχός συγγενής. Η Εύβοια που πληθυσμιακά και γεωγραφικά είναι σε πολύ ισχυρή θέση και έχει δεινοπαθήσει, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Η πιθανή κατάργηση του Εφετείου δεν απασχολεί μόνο τους Δικηγόρους και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Η λειτουργία του Εφετείου δημιουργεί έναν μεγάλο κύκλο εργασιών, επηρεάζει πολλούς επαγγελματίες, αλλά κυρίως εξυπηρετεί τον δημότη, τον πολίτη της Εύβοιας και εξυπηρετεί και την Θήβα.», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος και καταλήγοντας τόνισε ότι, «Στόχος είναι η διατήρηση του Εφετείου Εύβοιας, δεν θέλουμε να γίνουμε σε καμία περίπτωση μεταβατική έδρα, γιατί αυτό θα οδηγήσει στην οριστική κατάργησή του.».