Είναι σύνηθες να αγοράζουμε κάποια προϊόντα, να τα βάζουμε στο ψυγείο ή να τα μαγειρεύουμε και μετά να ξεχνάμε να τα καταναλώσουμε. Υπάρχουν όμως πέντε τρόφιμα που είναι καλό να τρώγονται εντός μίας ημέρας, διαφορετικά κινδυνεύουμε.
Η δρ Τρέισι Μπρίγκμαν, διαιτολόγος και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, δήλωσε στην Daily Mail:
«Τα περισσότερα περισσεύματα θα διαρκέσουν με ασφάλεια 3-4 ημέρες εάν διατηρηθούν στο ψυγείο εντός δύο ωρών και συσκευαστούν σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί να χρειαστεί να καταναλωθούν πολύ νωρίτερα».
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 48.000.000 Αμερικανοί υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούνται από τρόφιμα κάθε χρόνο. Περίπου 128.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο, ενώ 3.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παραδείγματα βακτηριακών, παρασιτικών και ιογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από τρόφιμα περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, το τοξόπλασμα, τη λιστέρια και τον νοροϊό, καθώς και το E.coli.
Ακολουθούν πέντε τρόφιμα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν σοβαρή βλάβη εάν καθυστερήσετε έστω και μία μέρα να τα καταναλώσετε.
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Μην ξεφλουδίζετε τα βραστά αυγά σας αν θέλετε να διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το κέλυφος των αυγών λειτουργεί ως προστατευτική επίστρωση για την αποτροπή βακτηρίων. Μόλις αφαιρεθεί αυτό το στρώμα, τα βακτήρια μπορούν γρήγορα να εισέλθουν στους πόρους του αυγού και να το μολύνουν. Έχει αποδειχθεί ότι η λιστέρια εισβάλλει σε σκληρά βρασμένα αυγά που έχουν ξεφλουδιστεί.
Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, σύγχυση, μυϊκούς πόνους και πυρετό.
Όσο για τα αυγά, με το βράσιμό τους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά τη γρήγορη ψύξη τους σε «παγόλουτρο» και στη συνέχεια την τοποθέτησή τους στο ψυγείο εντός δύο ωρών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί: «Μην αφήνετε ποτέ μαγειρεμένα αυγά ή γεύματα με αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες – ή περισσότερο από μία ώρα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμοί Κελσίου. Εάν είναι ακόμα με το κέλυφος, τα βραστά αυγά είναι ασφαλή για περίπου μία εβδομάδα».
Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε τα αυγά μόνο όταν είστε έτοιμοι να τα φάτε.
Κιμάς
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ο κιμάς αντέχει μόλις μία ημέρα -το πολύ δύο- στο ψυγείο, πριν αρχίσει να χαλάει.
Η δρ Μπρίγκμαν δήλωσε ότι το υψηλό επίπεδο υγρασίας το καθιστά πιο πιθανό να προσελκύσει βακτήρια.
«Τα βακτήρια από την επιφάνεια των ωμών, αλεσμένων κρεάτων και λουκάνικων μπορούν να αναμειχθούν στο προϊόν κατά τη διαδικασία άλεσης. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κιμάς πρέπει να μαγειρεύεται καλά για να σκοτωθούν τα μικρόβια» είπε στην Daily Mail.
Εκτός από τη σαλμονέλα, ο κιμάς ενδέχεται να μολυνθεί από Ε.coli, που πρόκειται για βακτήρια τα οποία συνήθως βρίσκονται στα έντερα ζώων, όπως βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα και ελάφια.
Ενώ τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή, ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν πλήθος γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.
Πεπόνι Cantaloupe
O δρ Ντάριν Ντετβίλερ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και πρώην σύμβουλος ασφαλείας τροφίμων του FDA και του USDA, δήλωσε στην Daily Mail:
«Το πεπόνι δεν πρέπει ποτέ να διατηρείται για μία επιπλέον ημέρα στο ψυγείο, επειδή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια αναπτύσσονται γρήγορα. Το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις κοπεί. Επίσης, ποτέ μην αγοράζετε κομμένο πεπόνι».
Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα μπορεί να εκτεθούν σε παθογόνους μικροοργανισμούς από το έδαφος, τα ζώα ή το νερό, καθώς καλλιεργούνται κοντά στο έδαφος. Το εξωτερικό του πεπονιού έχει μια διχτυωτή επιφάνεια, στην οποία μπορούν να προσκολλήσουν τα μικρόβια.
«Το πρόβλημα είναι πως ο αποτελεσματικός καθαρισμός του εξωτερικού μέρους του πεπονιού δεν είναι εφικτός, και το εσωτερικό του φρούτου έχει το… τέλειο pH για να υποστηρίξει την ανάπτυξη βακτηρίων» δήλωσε ο δρ Ντετβίλερ.
Ωμό κοτόπουλο
Σε περίπτωση που αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε για λίγες ημέρες, οι πιθανότητες είναι πως έχει ήδη χαλάσει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες πριν χαλάσει. Ακόμη και εάν είναι μαγειρεμένο, ο οργανισμός συνιστά να το πετάξετε μετά από τέσσερις ημέρες.
Τα πουλερικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη σαλμονέλα επειδή είναι λιγότερο πυκνά από τα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια να εισέλθουν στο εσωτερικό τους. Το χαλασμένο κοτόπουλο τείνει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα όταν χαλάει και μπορεί να εμφανιστούν μουχλιασμένα σημεία, που υποδηλώνουν βακτήρια. Έχει επίσης μια γλοιώδη υφή.
Κι αν νομίζετε πως το ξέπλυμα του κρέατος θα εξαλείψει τα βακτήρια, κάνετε λάθος. Ο Τόμπι Άμιντορ, διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην Daily Mail:
«Παρόλο που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ξέπλυμα του κρέατος μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από κάποια από τα βακτήρια στο κρέας, στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του νεροχύτη και του πάγκου σας, επειδή θα πέσει νερό».
Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει, πάντως, στην κατάψυξη για εννέα μήνες πριν την ημερομηνία λήξης του.
Μαγειρεμένο ρύζι
Αν και μπορεί να κρατήσει για μήνες στο ράφι, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μόνο μία ημέρα πριν χαλάσει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επιρρεπές στο βακτήριο Bacillus cereus, που σχηματίζει σπόρους, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, ο αρακάς, τα φασόλια και ορισμένα μπαχαρικά.
Το βακτήριο είναι ιδιαίτερα συχνό σε ρύζι ή σε άλλα δημητριακά που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε πολύ ζεστό ψυγείο, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε περισσευούμενο ρύζι που διατηρείται σε κατάλληλες θερμοκρασίες.
«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια, οπότε, αν αφήσετε το μαγειρεμένο ρύζι ή τα ζυμαρικά σας σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να παραγάγουν σημαντική ποσότητα τοξίνης» δήλωσε ο δρ Μπρίγκμαν.
Τα συμπτώματα της ασθένειας από τον Bacillus cereus περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.