Στα σκουπίδια χωρών της ΕΕ εμβόλια κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ! Τεράστιο το κόστος για τους φορολογούμενους

Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού μία από τις συζητήσεις που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον ήταν πόσα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα πάρει η κάθε χώρα στην ΕΕ, ωστόσο σήμερα τουλάχιστον 215 εκατ. δόσεις έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για ένα κόστος προς τους φορολογούμενους της ΕΕ, που εκτιμάται ότι φτάνει στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις.

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

ΕΕ: Αρκετές χώρες, όπως και η Ελλάδα, δεν έχουν δημοσιοποιήσει πόσες δόσεις έχουν καταλήξει στα σκουπίδια
Πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίμματα.

Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάση τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το έντυπο εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται πάντως ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021.

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ» ακόμα και όταν ο covid υποχώρησε.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και θεμάτων διαχείρισης αποθήκης.