2024, Έτος Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα

‘Ετος Γιάννη Σκαρίμπα θα είναι το 2024 στη Χαλκίδα, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που υιοθέτησε σχετική πρόταση του Συλλόγου Φίλων του Γ. Σκαρίμπα.

Η πρόταση υποβλήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικότερου Χαλκιδέου λογοτέχνη (πέθανε στις 24/1/1984), προκειμένου να τιμηθεί η πνευματική του κληρονομιά, να αναδειχτούν πολύτιμες αξίες που πρεσβεύει το έργο του, να αποδοθούν στο πρόσωπό του χρέη των νεώτερων γενιών στις προηγούμενες και με τα προαναφερόμενα να αναδειχτούν ποιοτικές πλευρές του τοπικού πολιτισμού ως διακριτού μέρους του ευρύτερου.

Ο Σύλλογος Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα κατέθεσε στον δήμο Χαλκιδέων και αναλυτικό σχέδιο δραστηριοτήτων για το «Έτος Γ. Σκαρίμπα», το οποίο διαμορφώθηκε επί μακρόν με την απλόχερη συμβολή και συνεισφορές της πλειοψηφίας των συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Ακριβώς εξαιτίας της προαναφερόμενης ευρείας υποστήριξης ο πλούτος των προβλεπόμενων στο κατατεθειμένο σχέδιο δραστηριοτήτων είναι πρωτοφανής.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

• Αφιερώσεις στο ΕΤΟΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ ολόκληρων θεσμών, όπως τα πολυήμερα Φεστιβάλ που γίνοντα στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα το BIOMECHANICAL FESTIVAL, το DOCFEST, το Φεστιβάλ Χορών, το Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ.

• Κονσέρτα και συναυλίες συμφωνικής μουσικής δεμένες με έργα του Σκαρίμπα.

• Άλλες μουσικές και αρκετές θεατρικές παραστάσεις σχετικές και με τα έργα του Σκαρίμπα.

• Εκθέσεις των Καραγκιοζοφιγούρων του Σκαρίμπα σε πολύ μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς και στην περιοχή του δήμου Χαλκιδέων.

• Συνήθεις και καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον Σκαρίμπα σε πολλά σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης.

• Καραγκιοζοπαραστάσεις (με τον Σκαρίμπα μεταξύ των πρωταγωνιστών) σε δεκάδες σχολεία του δήμου Χαλκιδέων και ευρύτερα.

• Έρευνες/μελέτες, επιστημονικές ημερίδες για τον Σκαρίμπα σε σχέση με την κοινωνία, με τη λαϊκή παράδοση, με τη φύση κ.α.

• Επισκέψεις σχολείων, πολιτιστικών συλλογων, ΚΑΠΗ κ.α. από διάφορες περιοχές της χώρας στο Μουσείο Σκαρίμπα και στους «Δρόμους του Σκαρίμπα» (και άλλους πολιτιστικούς στόχους της πόλης) κ.α.

Η προετοιμασία σειράς από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες έχει ήδη αρχίσει.