Κιβωτός του Κόσμου: Κακουργηματική δίωξη στον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα για τα οικονομικά – Υπόλογος και για τις κακοποιήσεις παιδιών

«Κόλαφος» είναι η ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Το ζευγάρι διώκεται για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Σέβης για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Κιβωτό του Κόσμου.

Και αυτή είναι μόνο η μια από τρεις συνολικά δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις δικαστικές αρχές σε βάρος του πατρός Αντωνίου. Οι άλλες δυο αφορούν στις καταγγελίες σε βάρος του ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση δυο νεαρών αγοριών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου αλλά και τις σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της ΜΚΟ. Ειδικότερα, για την υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ο εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή σε δίκη του ιερέα και πλέον αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί οριστικά για τον αν ο πατέρας Αντώνιος θα δικαστεί ή όχι. Αντίθετα για την υπόθεση που αφορά σε σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, έχει ήδη δρομολογηθεί δίκη για τον πατέρα Αντώνιο και συνεργάτες του για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πλέον, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για τα οικονομικά της Κιβωτού, η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος αφού την μελετήσει θα καλέσει σε απολογία τον ιερέα και την πρεσβυτέρα. Κατά πληροφορίες, η πρεσβυτέρα φέρεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ως φυσικός αυτουργός, ενώ ο ιερέας φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός των παραπάνω πράξεων. Και οι δύο διώκονται επιπλέον και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, για την ίδια υπόθεση ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε δύο ακόμη πρόσωπα του περιβάλλοντος του ζευγαριού. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν πρώην εργαζόμενο στη ΜΚΟ και ένα συγγενικό τους πρόσωπο. Το αδίκημα που τους αποδίδεται είναι αυτό της συνέργειας σε πλημμεληματική υπεξαίρεση. Και αυτό διότι, όπως διαπιστώθηκε ένα μέρος του μισθού του υπάλληλου ύψους 30.000 ευρώ φαίνεται πως «γύριζε» στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ στη θυρίδα του συγγενικού προσώπου του ιερέα και της πρεσβυτέρας, σε νησί του Αιγαίου εντοπίστηκε ποσό ύψους 57.000 ευρώ.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας και να οδηγήσουν την υπόθεση σε ανάκριση.

Ειδικότερα, το κακούργημα της υπεξαίρεσης που απαγγέλθηκε στον ιερέα και τη πρεσβυτέρα, σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες με τα χρήματα και τιμαλφή ύψους περίπου 470.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας Αντώνιος. Ακόμη αφορά σε κοσμήματα και χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες αλλά και σε ποσό 300.000 ευρώ που λείπει από τα διαθέσιμα της ΜΚΟ.

Για το αδίκημα της απιστίας οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό απαγγέλθηκε στο ζευγάρι καθώς εντοπίστηκαν αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αφορά στην αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή και τις επισκευές που έγιναν σε αυτό. Ακόμη η ίδια κατηγορία αφορά σε εκταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της ΜΚΟ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα χρήματα αυτά εκταμιεύτηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που υπηρετεί η οργάνωση.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είχαν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις. Και οι δυο φέρονται να είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη σχετικά με τα οικονομικά της ΜΚΟ.