Νέα Δημοκρατία: Φροντιστήριο επί 2,5 ώρες – Διαφωνίες και απαντήσεις για τον γάμο ομοφύλων

Συμμετείχαν πάνω από 60 βουλευτές – «Βγήκαμε όλοι σοφότεροι» είπε ο Σκέρτσος – Τι δήλωσαν πολλοί από αυτούς εξερχόμενοι των γραφείων της Πειραιώς.

Λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνάντηση 60 και πλέον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσο κατά την οποία συζήτησαν για τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που εκφράστηκαν μετά το τέλος του φροντιστηρίου που διήρκησε δυόμισι ώρες είναι ότι από την συζήτηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος λύθηκαν… πολλές απορίες και ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει από τη σχετική διαδικασία πολύ πιο ενωμένη. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πάντως ότι η συζήτηση που έγινε στα γραφεία της ΝΔ ήταν έντονη καθώς οι βουλευτές του κόμματος μετέφεραν στην αίθουσα όλους τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών και των απλών μελών του κόμματος.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος σήκωσε το βάρος της παρουσίασης της κυβερνητικής ρύθμισης σε δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε ότι τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και όπως υπογράμμισε «όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που επίσης συμμετείχε στην ενημέρωση έκανε λόγο για φανταστική πρωτοβουλία κατά την οποία πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. «Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες. Οι οποίες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα πολύ καλό και 100% η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ενωμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Β. Σπανάκη ο οποίος έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση στην οποία τέθηκαν παρά πολλά ερωτήματα και όπως είπε απαντήθηκαν όλα. «Η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις» ανέφερε.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ακολούθησαν δηλώσεις από βουλευτές. Η Κατερίνα Μονογιού μίλησε για «σημαντική ενημέρωση, λύθηκαν απορίες και προχωράμε». «Εννοείται θα είμαστε ενωμένοι. Δεν ήρθαμε δω να διχασουμε» σημείωσε.

Η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ζήτημα που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία κ όλα τα κόμματα. «Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα . Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα για τη ΝΔ» είπε και ερωτηθείσα για τον Α. Σαμαρά ανέφερε ότι έχουμε εξασφαλίσει στη ΝΔ να λέει ο καθένας τη γνώμη του .

Ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιαννης αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για πολύ χρήσιμη κ ωφέλιμη συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί.

Η Μαρία Κεφάλα και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης ανέφεραν ότι έγινε μια χρήσιμη κουβέντα και ότι οι βουλευτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι.

Ο Κων/νος Γκιουλέκας από την πλευρά του ανέφερε πως σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ είναι πολύ ωραίο να κάνει διαλογική συζήτηση και ότι είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις και όλες οι πλευρές «Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός» ανέφερε.

Η διαδικασία διαλόγου με τους βουλευτές θα συνεχιστεί σήμερα με το β’ γκρουπ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

«Κλωτσάνε» ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ για το νομοσχέδιο
Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος βρέθηκαν περισσότεροι από 60 βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρώτο γκρουπ, για να ακούσουν τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρότασης και τις επιδιώξεις από το προωθούμενο νομοσχέδιο. Η συζήτηση, όπως μεταφέρουν στο iefimerida.gr πολλοί εκ των παριστάμενων, ήταν διεξοδική και σε αρκετά σημεία έντονη, με πολλούς βουλευτές να μεταφέρουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση του κόμματος και άλλους να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Δαβάκης, Κώστας Κατσαφάδος είναι κάποιοι από τους βουλευτές που δηλώνουν ότι επιμένουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου και πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Τις επιφυλάξεις εξέφρασαν επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Οι περισσότερες διαφωνίες αφορούν την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια
Οι περισσότερες διαφωνίες που εκφράστηκαν αφορούσαν την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η θεσμοθέτηση της μπορεί να οδηγήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει και δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Άλλοι, επέμειναν ότι τα νομικά κενά που υπάρχουν για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειας και ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται ως ανάδοχος σε περίπτωση που αυτός/η που έχει κάνει την υιοθεσία φύγει από την ζωή θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις στο σύμφωνο συμβίωσης.

Η απάντηση του Σκέρτσου
Στον αντίποδα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου συνεπικουρούμενος από την από καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κατερίνα Φουντεδάκη αντέκρουσαν τα επιχειρήματα προτάσσοντας την ανάγκη να αναγνωριστούν στα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ίσα δικαιώματα ανατροφής και ασφάλειας, κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες στην Ισπανία και άλλες χώρες, όπου ο γάμος και η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια ισχύουν τα τελευταία 20 χρόνια που αποδεικνύουν ότι έχει συμβάλει στην καλύτερη ανατροφή και κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών.

Τα δύο ζητήματα που τέθηκαν
Ως προς την πολιτική διαχείριση τέθηκαν δύο ζητήματα. Αμφισβητήθηκε από βουλευτές ότι η θεσμοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια υπήρχε στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως είχε δηλώσει το πρωί ο κ. Σκέρτσος και δεύτερον, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να διχάζεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε δικαιωματιστές και μη, καθώς, όπως ειπώθηκε όσοι διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν είναι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Γιάννης Μπρατάκος και Άκης Σκέρτσος απάντησαν αμέσως ότι είναι ξεκάθαρο πως ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό που πιστεύει και ουδείς μπορεί να χαρακτηριστεί από την στάση του σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την συνείδηση του. Οι πιο υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων δεν σχολιάστηκαν θετικά από πολλούς που βρίσκονταν στην αίθουσα και μάλλον προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ειδικά σε όσους στέκονται κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο.