Το νομοσχέδιο Φλωρίδη περιλαμβάνει κατάργηση του Εφετείου Χαλκίδας – Τα ρεπορτάζ των αθηναϊκών ΜΜΕ – Το μούδιασμα των τοπικών φορέων

Δεν πέρασε πολύς καιρός απο τη συσπείρωση φορέων, πολιτικών προσώπων και βουλευτών γύρω απο τον αγώνα του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας για διατήρηση του Εφετείου της Εύβοιας.

Η έντονη φημολογία για κατάργησή του με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, προκάλεσε αντιδράσεις ως ήταν αναμενόμενο, που οδήγησαν τους τοπικούς στα υπουργικά γραφεία, για να λάβουν τη διαβεβαίωση – τουλάχιστον στα λόγια – πως το Εφετείο Χαλκίδας θα διατηρηθεί ….σε πρώτο χρόνο, χωρίς όμως να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατάργησής του στο μέλλον.

Οι Ευβοείς το θεώρησαν νίκη και επέστρεψαν αισιόδοξοι.

Ωστόσο τα ρεπορτάζ των αθηναϊκών ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες, δημιούργησαν προβληματισμό και αγωνία στους τοπικούς φορείς, αφού υποστηρίζεται πως το νομοσχέδιο του Φλωρίδη περιλαμβάνει κατάργηση και του Εφετείου Χαλκίδας και μάλιστα στην πρώτη φάση εφαρμογής του.

Συγκεκριμένα, αυτό που γράφεται τις τελευταίες ώρες είναι:

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί ο Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, την κατάργηση τουλάχιστον πέντε Εφετείων, νέο χωροταξικό σχεδιασμό με συγχώνευση δικαστηρίων, αλλά και τροποποιήσεις σε αρμοδιότητες δικαστών.

Όπως τονίζεται, βασικός στόχος της μεταρρύθμισης από το υπουργείο είναι να συντομεύσει ο χρόνος τελεσίδικης απόφασης (από 1.400 μέρες που είναι σήμερα). Παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Η κρατική τηλεόραση σημειώνει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 19 εφετεία που διαθέτει η χώρα, θα μειωθούν τουλάχιστον σε 14, με αυτά που αναμένεται να καταργηθούν να είναι του Αγρινίου, της Καλαμάτας και της Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων.

Επίσης, σημειώνεται πως από το υπουργείο κρίνεται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, με έμφαση σε αυτά της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, του Γυθείου, της Σπάρτης και του Ναυπλίου.