Έξι καλοί λόγοι υγείας για να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς ενοχές

Την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν ένα κομματάκι σοκολάτας, δε χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ ούτε να το δείτε ενοχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς που μας δίνουν το πράσινο φως να απολαύσουμε τη σοκολάτα που σήμερα με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, έχει την τιμητική της!

Εκτός από καρδούλες, κόκκινα τριαντάφυλλα και αρκουδάκια, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιλαμβάνει και αρκετές δόσεις σοκολάτας. Ενδεχομένως λοιπόν εάν προσέχετε τη διατροφή σας, να κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας γι’ αυτή τη μέρα και να απολαύσετε μερικά κομματάκια, όπως μάλλον το ίδιο θα κάνατε και με ένα κομμάτι τούρτας στα γενέθλιά σας. Η σχέση, όμως, με τη σοκολάτα δε χρειάζεται να είναι ενοχική.

Πράγματι, μια μπάρα σοκολάτας δεν έχει μόνο θερμίδες και σάκχαρα, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία, ιδίως αν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και μικρή σε ζάχαρη, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Johns Hopkins.

Ενοχική απόλαυση

Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη, οι γυναίκες που συσχέτιζαν την κατανάλωση του σοκολατένιου κέικ με κάποιο εορταστικό γεγονός διαχειρίζονταν καλύτερα το βάρος τους, ενώ εκείνες που το έβλεπαν ενοχικά ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, όπως αδυναμία διατήρησης ενός σταθερού βάρους, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος και μειωμένη ποιότητα ζωής. Στην πραγματικότητα, η ταμπέλα του «απαγορευμένου» σε οποιοδήποτε τρόφιμο συνήθως οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για το συγκεκριμένο τρόφιμο και όχι αποστροφή.

Έχοντας, επομένως, μια πιο υγιή σχέση με τη σοκολάτα και καταναλώνοντας τη με μέτρο, μπορούμε να λάβουμε και διαφορετικά πλεονεκτήματα για τη συνολική υγεία. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις φλαβονόλες, οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τι προσφέρει η μαύρη σοκολάτα

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα: Η φλαβονόλη εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να υπερλειτουργήσει και μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία που προκαλείται από την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα και αποτελεί κοινή αιτία πολλών ασθενειών.
Διευκολύνει τη διαχείριση του διαβήτη: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν και ενισχύουν τα κύτταρα του σώματος, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης , γεγονός που μπορεί να αποτρέψει ή να καταπολεμήσει τον διαβήτη.
Ευνοεί τη λειτουργία του εγκεφάλου: Οι φλαβονόλες έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου, προσφέροντας καλύτερο χρόνο αντίδρασης, οπτικοχωρική αντίληψη και ισχυρότερη μνήμη. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ροή του αίματος στον εγκέφαλο από τις φλαβονόλες.
Ενισχύει την αθλητική απόδοση: Η επικατεχίνη αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο υποστηρίζει την κυκλοφορία και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιεί ένας αθλητής κατά τη διάρκεια μέτριας έντασης άσκησης. Αυτό επιτρέπει στον αθλητή να διατηρεί την ένταση της προπόνησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μειώνει το στρες: Σύμφωνα με μελέτη, όσοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι και οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν μειωμένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης μετά την κατανάλωσή της.
Στην τελική, οι μικρές και περιστασιακές σοκολατένιες απολαύσεις δε θα πρέπει να περιλαμβάνουν άγχος και δεύτερες σκέψεις. Οι ειδικοί συνιστούν, για τα μέγιστα οφέλη, να προτιμάτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για να γνωρίζετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Τέλος, σε ορισμένους ανθρώπους, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ημικρανίες.

πηγή