Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Ο Ανδρουλάκης βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας, τι θα κάνει η Γιαννακοπούλου

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα, θα ξεκαθαρίσουν όλα σε σχέση με τη στάση των βουλευτών στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Η συνεδρίαση της ΚΟ έχει προαναγγελθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα συγκαλέσει και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης αύριο Τετάρτη θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο των Τεμπών ενώ την Πέμπτη αναχωρεί για το εξωτερικό. Έτσι η συνεδρίαση της ΚΟ θα γίνει την Δευτέρα, 4/3 και το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 6/3, στην Ολομέλεια.

Ως προς τη στάση του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή, συγκεντρώνοντας τα πυρά της κυβέρνησης, η οποία, διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, σχολίασε πως «πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν την ίδια ρητορική και το ίδιο ύφος απαξίωσης».

«Τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην 3οβάθμια εκπαίδευσή και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Mega υποστηρίζοντας ότι η καταστατική θέση του κόμματος προβλέπει μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με την κατάργηση του άρθρου 16.

Παράλληλα, θεωρείτει αυτονόητο ότι μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Είναι δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο αυτό, όπως και στα υπόλοιπα, δεν μπορεί να ψηφίζει ο καθένας κατά το δοκούν» ανέφεραν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, μένει να διαφανεί εάν υπάρξουν τελικώς βουλευτές που θα υπερψηφίσουν, κόντρα στην επίσημη γραμμή, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου που δήλωσε στα Παραπολιτικά «τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».

Στο παρασκήνιο γίνονται επαφές προκειμένου να μεταπειστεί η Ν. Γιαννακοπούλου και κομματικές πηγές δηλώνουν αισιόδοξες ότι «θα μαζευτεί», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η άποψη που εξέφρασε δεν εδράζεται σε καταστατική θέση του ΠΑΣΟΚ, την οποία περιγράψαμε παραπάνω. Επιπλέον τονίζουν ότι το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ είναι βασικό πολιτικό ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει συνειδησιακό θέμα, (κάτι που έθεσε η κα Γιαννακοπούλου), όπως στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, που επρόκειτο για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως η κα Γιαννακοπούλου φέρεται να διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα της, θυμίζοντας ότι και στο νόμο για την ισότητα στο γάμο, στήριξε με θέρμη τη στάση του ΠΑΣΟΚ και πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται στην αποχή. Ωστόσο μέχρι την συνεδρίαση της ΚΟ, όλα είναι ανοικτά.

Πληροφορίες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Το «όχι» Παπανδρέου αφήνει μόνη της τη Νάντια Γιαννακοπούλου
Λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του iefimerida.gr δηλώνοντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αντίθετος με το προωθούμενο νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση έρχεται άρον-άρον να υλοποιήσει πρωτοβουλίες ιδιωτικές. Οι πρώτοι λόγοι είναι εντυπωσιασμού, πιέσεις των λόμπι», είπε ο κ. Παπανδρέου και εξήγησε: «θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και μόνο για αυτούς τους λόγους είναι αρκετό να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο». «Η πρότασή μου είναι ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση για το άρθρο 16».

Η ξεκάθαρη θέση του πρώην πρωθυπουργού, από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, δημιουργεί νέα δεδομένα: Καθώς ουδείς άλλος έχει διαφανεί στον ορίζοντα να διαφωνεί, η Ν. Γιαννακοπούλου εμφανίζεται μόνη υπέρ του νομοσχεδίου.

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ
Την στάση του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε και ο αρμόδιος τομεάρχης Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε κατά των απαγορεύσεων, αλλά υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων για την δυνατότητα ίδρυσης ΜΗ κερδοσκοπικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού του ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη με κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αξιολόγησης και γεωγραφικής κατανομής συνολικά των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας».

Ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «εισηγείται την ίδρυση όχι πανεπιστημίων, αλλά «παραρτημάτων» που στην ουσία είναι franchise κολλέγια, κερδοσκοπικών μητρικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με επιχειρηματικά funds, αποκλειστικά για σχολές υψηλής ζήτησης και μόνο στην Αθήνα».