Τελικά ο Υπερδήμαρχος είναι… γυμνός! Γ.Ψαθάς, ένα ανοιχτό βιβλίο με άδειες σελίδες για το μέλλον του Δήμου

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων πραγματοποιήθηκε μεταξύ ύβρεων και απειλών (αλλά αυτά σε επόμενο επεισόδιο!), με τις διαθέσεις των μελών να δείχνουν με το «καλημέρα», πως θα εξελιχθεί αυτή η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως ας σταθούμε στα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος παρακολουθώντας την απολογία του Δημάρχου Γιώργου Ψαθά:

  1. Ο Δήμαρχος δηλώνει «ανοιχτό βιβλίο», αλλά μάλλον οι σελίδες του είναι πιο λευκές κι από το χιόνι που πέφτει καταχείμωνο στις Τσέργες, αφού το ταμείο είναι μείον, εισπράξεις δεν γίνονται, όπως ούτε μελέτες και έργα δεν προχωρούν.
  2. Ο Δήμαρχος δηλώνει πως «έχει τις πόρτες και τα παράθυρα του δημαρχείου, του γραφείου του, των υπηρεσιών, ανοιχτά», για όποιον θέλει να επισκεφτεί και να ενημερωθεί για θέματα μείζονα, από τους αρμοδίους. Κοινώς, ευάερος και ευήλιος ο οίκος του, αλλά κατά τη λογοδοσία σαφείς απαντήσεις δεν έδωσε.
  3. Ο Δήμαρχος αρέσκεται ακόμα και τώρα, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, να υπενθυμίζει στους αντιπάλους του, όταν του ασκούν κριτική για απραξία και ανικανότητα, και σε κάποιες των περιπτώσεων ανομία, πως «οι πολίτες τον ξαναψήφισαν». Υποψιάζομαι ότι το επαναλαμβάνει πολλάκις, γιατί κυρίως του αρέσει του ιδίου πως ηχεί στα αυτιά του, η λέξη «νίκη».
  4. Ο Δήμαρχος επιμένει με τη συμπεριφορά του να «μειώνει» τους συνεργάτες του, και να θέτει εαυτόν σε ανώτερα επίπεδα. Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, που διέκοπτε και καπέλωνε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνη Σπυρόπουλο, γιο του πρώην δημάρχου, ο οποίος έκανε προσπάθειες να κρατήσει σε ένα επίπεδο το συμβούλιο, αλλά εκτός από την αντιπολίτευση, είχε να αντιμετωπίσει και τις τρικλοποδιές από τα μέλη της δικής τους παράταξης και από τον ίδιο τον Γ.Ψάθα.
  5. Ο Δήμαρχος δεν είναι «άνθρωπος που λανσάρει τα του δήμου», δήλωσε. Αλλά και να ήθελε να το πράξει, δεν θα βρει και πολλά (μην πούμε τίποτα!)

Αντιπολίτευση και πρώην αντίδημαρχοι του Ψαθά «ξεγύμνωσαν» τη δημοτική αρχή

  1. Τόσο ο Γιάννης Μπουροδήμος όσο και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που κατά το παρελθόν είχαν διατελέσει αντίδημαρχοι ή συνεργάτες του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, έθεσαν ζητήματα στη συνεδρίαση, περιμένοντας απαντήσεις που ποτέ δεν ήρθαν.
  2. Με αφορμή και το τεχνικό πρόγραμμα που έχει παρουσιαστεί, φαίνεται η ένδεια των οικονομικών μέσων του Δήμου, όπως τόνισε ο Γ.Μπουροδήμος. Επισήμανε την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να βεβαιώσει και να εισπράξει τέλη ύδρευσης τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις του αυξάνονται, με τους προμηθευτές να επιλέγουν την δικαστική οδό για να ξεχρεωθούν από το Δήμο. «Μπακάλικο» χαρακτήρισε τον Δήμο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ο λαϊκισμός κοστίζει ακριβά και οδηγεί σε χρεοκοπία.
  3. Παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας της δημοτικής αρχής είναι η απουσία διαγωνισμών και συμβάσεων. Ένα θέμα που έθιξε και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Φρατζής, ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος του Γ.Ψαθά το διάστημα 2019 – 2020, υπενθυμίζοντας στον δήμαρχο «δεν μας άφηνες να κάνουμε έργο. Μονίμως επενέβαινες στο έργο των αντιδημάρχων και μας κατηγορούσες ότι είμαστε από χωριά!».
  4. Και τελικά ποτέ κανείς από τη δημοτική αρχή δεν απάντησε ποιος και πότε χρησιμοποιεί τα μηχανήματα του δήμου, αφού οι καταγγελίες είναι πολλές για ιδιωτική χρήση του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου. Τουλάχιστον αυτού που λειτουργεί, καθότι μεγάλο μέρος του στόλου παρουσιάζει βλάβες ή βρίσκεται σε ακινησία λόγω φθοράς.

Όμως ακόμα και στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γιώργος Ψαθάς τόνισε πως ο Δήμος είναι ανοιχτός… Μόνο να προσέξει μην του μπάζει απο παντού!