Αντεπίθεση Σίμου στους επικριτές του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

Αντεπίθεση του Σίμου Κεδίκογλου στους επικριτές του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας
“Εθελετυφλείτε μέσα στο νέφος της υποκρισίας και της ιδεοληψίας σας. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον”.

Στην ομιλία του ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του Νομοσχεδίου αφορά την δραστική αναβάθμιση, διεθνοποίηση και ενίσχυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και συνέχισε:

” Σχετικά με τα άρθρα που αφορούν τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Σε αυτά που μας διαχωρίζουν σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. Και να καταλογίσω πρώτα απ’ όλα στους συντηρητικούς επικριτές μας ότι εθελοτυφλούν και υποκρίνονται.
Εθελοτυφλούν γιατί δεν θέλουν να δουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Υποκρίνονται γιατί τα περισσότερα που λένε ότι φοβούνται πως θα συμβούν συμβαίνουν ήδη- και μάλιστα χωρίς επαρκή εποπτεία του κράτους.

Εθελοτυφλούν όταν αρνούνται να δουν την ύπαρξη 40 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια – ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Υποκρίνονται γιατί ήδη αυτή τη στιγμή πάνω από 30 χιλιάδες Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε κολλέγια εδώ, με πολύ πιο χαλαρή κρατική εποπτεία και αποκτούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Υπάρχει και η περίπτωση της Κύπρου, ξένα πανεπιστήμια με πιο χαλαρό καθεστώς από το εισαγόμενο στην Ελλάδα με το παρόν νομοσχέδιο . Οφέλη για την κυπριακή οικονομία : Ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μεταξύ των διδασκόντων εκεί είναι και αρκετοί επικριτές του παρόντος νομοσχεδίου. Εδώ μιλάμε για αποθέωση της υποκρισίας……

Και μιλώντας για υποκρισία έχουμε άλλη μία παράμετρο. Επειδή θυμήθηκα τις φαιδρές κατηγορίες στελεχών της αντιπολίτευσης για δήθεν «ορμπανισμό» της κυβέρνησης , ας επισημάνω στους επικριτές του νομοσχεδίου ότι ουσιαστικά ακολουθούν την επιχειρηματολογία του Βίκτορ Όρμπαν στη γνωστή αντιπαράθεσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία ξένου πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη. Γνωρίζετε την κατάληξη και την καταδικαστική για την Ουγγαρία του Όρμπαν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σας αφήνουμε λοιπόν να εθελοτυφλείτε μέσα στο νέφος της υποκρισίας και της ιδεοληψίας σας. Εμείς προχωράμε σε μία εμβληματικη μεταρρύθμιση , που ανοίγει την Ελλάδα στον κόσμο και οδηγεί την Παιδεία μας στο μέλλον. Για τις αιτιάσεις σας περί αντισυνταγματικότητας έχουν απαντήσει επιστημονικά κορυφαίοι συνταγματολόγοι – που δεν πρόσκεινται στην παράταξή μας – και έχει τοποθετηθεί πολύ γλαφυρά ο υπουργός μας – ιδιαίτερα εύστοχο το σχόλιό του περί «φύλλου συκής».

Υλοποιούμε μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που:

– θα περιορίσει τη φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.

– θα προσελκύσει αλλοδαπούς φοιτητές.

– θα αναβαθμίσει την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

– θα περιορίσει την ακαδαμαϊκή διασπορά.

– θα προσελκύσει καθηγητές υψηλού κύρους απ’ όλο τον κόσμο.

– θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα στη χώρα μας.

– θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

– θα καταστήσει την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

– θα αυξήσει τις συνέργειες της πανεπιστημιακής μας κοινότητας για έρευνα και ανάπτυξη.

– θα προσελκύσει επενδύσεις.

– θα προωθήσει τη διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας.
( Ξέρω το τελευταίο είναι άλλο ένα ταμπού σας, αλλά τι να κάνουμε; τα ταμπού είναι για να πέφτουν…)

‘Ολα αυτά με το αυστηρότερο δυνατό πλαίσιο κρατικής εποπτείας, πιστοποίησης και ελέγχου.

Επικροτώ λοιπόν και φυσικά υπερψηφίζω.”