Κ. Μπασδέκης: Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην υγειονομική βόμβα βιομηχανικών αποβλήτων στο Σχηματάρι

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού του Σχηματαρίου και της γύρω περιοχής, για να μην κατασκευαστεί η υγειονομική βόμβα και η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων δίπλα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Ο Κώστας Μπασδέκης στήριξε το αίτημα των κατοίκων, των συλλόγων και των φορέων του δήμου Τανάγρας αλλά και της Θήβας, που απαίτησαν από την περιφερειακή αρχή να ανακαλέσει απόφαση έγκρισης της χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων. Κατήγγειλε τη στάση της περιφερειακής αρχής να μην αποδεχτεί το αίτημα των κατοίκων και να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” παραπέμποντας στην εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής περιφερειακής αρχής του Φάνη Σπανού που εκλέχτηκε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ως συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τις ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την κατασκευή της χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων στο Σχηματάρι.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η στάση των παρατάξεων που εκπροσωπούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που υποκριτικά στηρίζουν δήθεν στα λόγια τον αγώνα και τα αιτήματα του λαού, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν τις αποφάσεις που σήμερα ζητούν να ακυρωθούν. Ανάλογη και η στάση του Κώστα Μαρκόπουλου, πρώην υπουργού της ΝΔ, που εκλέχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως δήθεν ανεξάρτητος και επέλεξε να «πατά σε δύο βάρκες», στηρίζοντας δήθεν τα αιτήματα του λαού, αλλά και την θέση της περιφερειακής αρχής για την ανάγκη υλοποίηση του έργου.

Συνεχίζοντας ο Κώστας Μπασδέκης αναφέρθηκε με στοιχεία στην μόλυνση της περιοχής του Ασωπού και της γύρω περιοχής από τις μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εκεί, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την απορρύπανση της. Αλλά και στις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και του λαού, με βάση στοιχεία και μελέτες της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου. Προσδιόρισε ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα δοθούν για το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων – Σχηματαρίου, στα σχέδια του οποίου εντάσσεται και η κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής βιομηχανικών αποβλήτων, έρχονται να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις ευθύνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μολύνουν για χρόνια την περιοχή και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για την μόλυνση της περιοχής και την υγεία των εργαζομένων και του λαού.

Αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα της λειτουργίας του ΧΥΤΕΒΑ, αναδεικνύοντας ότι οι προδιαγραφές και όσα προβλέπει μελέτη κατασκευής του δεν αποτελούν ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά αντίθετα οδηγούν σε μία επικίνδυνη πρόσμιξη και εναπόθεση τους. Τόνισε μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται εγκατάσταση που ανήκει, διαχειρίζεται και ελέγχεται από ιδιώτες, με τις εταιρείες που παράγουν τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά και τη δυνατότητα να δέχεται βιομηχανικά απόβλητα από ολόκληρη τη χώρα, επί πληρωμή.

Επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, ανέδειξε το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕ, η οποία έχοντας ως βασική αρχή τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», επιτρέπει πρακτικά τη ρύπανση σε όποιον μπορεί να πληρώσει, χωρίς να ιεραρχεί την πρόληψη της μόλυνσης και να εξετάζει όλους τους άλλους κρίσιμους παράγοντες που γεννάνε το πρόβλημα.

«Το θέμα της βιομηχανικής ρύπανσης του Ασωπού έχει δύο πλευρές οι οποίες απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση τώρα», ανέφερε ο Κώστας Μπασδέκης και υπογράμμισε:

«Η μία είναι να σταματήσει η μόλυνση. Αυτό προϋποθέτει να εντοπιστούν οι πηγές, να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα και να ληφθούν μέτρα με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

Η δεύτερη είναι να ληφθούν μέτρα απορρύπανσης τόσο του Ασωπού, όσο και του υδροφόρου ορίζοντα. Τεχνικές υπάρχουν, και πάλι όμως κοστίζουν. Το να κάνεις μόνο το ένα από τα δύο είναι δώρον άδωρο».

Επεξεργασία στην πηγή, με ευθύνη του κράτους και το κόστος στους βιομηχάνους.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτοντας τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας του λαού της περιοχής προσδιόρισε ότι θα πρέπει να γίνει εντοπισμός των βιομηχανιών που ρυπαίνουν, με αυστηρά πρόστιμα και υποχρέωση να σταματήσει η ρύπανση. Να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος με βασική αρμοδιότητά τους την επιβολή προστίμων και όχι συστάσεων. Να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού με ευθύνη του κράτους και χρήματα των βιομηχάνων που ρυπαίνουν, επιστημονικά τεκμηριωμένα και αυστηρά όρια στις επιτρεπόμενες τιμές βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στα ύδατα της περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης ότι αντί της χωματερής βιομηχανικών αποβλήτων θα πρέπει να υλοποιηθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, με ευθύνη του κράτους, με βασική προτεραιότητα την αδρανοποίηση των επικίνδυνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή στην πηγή τους. Και στη συνέχεια, όπως ανέφερε, τα υπολείμματα να διατίθενται σε διακριτούς ανά κατηγορία χώρους ταφής εκτός των ιστορικά επιβαρυμένων περιοχών όπως η ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν οι βιομήχανοι να εκδώσουν ουσιαστικές άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με βάση τα παραπάνω.