Έλληνας επιχειρηματίας δημιουργεί την πρώτη εγκατάσταση κρυογονικής στην Αυστραλία

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας δημιούργησε την πρώτη εγκατάσταση κατάψυξης σωμάτων στην Αυστραλία με στόχο να αναστήσει τους νεκρούς στο μέλλον.

Ο γεννημένος στο Ισραήλ από Έλληνες γονείς, Peter Tsolakides, άρχισε να ενδιαφέρεται για την κρυογονική μετά την ανάγνωση του βιβλίου του Robert Ettinger «The Prospect of Immortality». Ίδρυσε τη Southern Cryonics στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να προσπαθήσει να κάνει την ιδέα αυτή πραγματικότητα.

Η μητέρα του ήταν από τη Σύρο και ο πατέρας του από την Αθήνα. Έζησαν για μερικά χρόνια στην Ελλάδα, πριν μετακομίσουν οικογενειακώς στην Αυστραλία το 1955.

Η κρυγονική, περιλαμβάνει τη διατήρηση νομίμως δηλωμένων νεκρών σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για πιθανή μελλοντική αναβίωση.

Η Southern Cryonics λέει ότι η διαδικασία είναι η καλύτερη επιλογή που απομένει όταν η ιατρική δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει. «Οι ασθενείς της κρυογονικής αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι η ιατρική επιστήμη να προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι σε θέση να τους θεραπεύσει, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Η εγκατάσταση στο Χόλμπρουκ της Νέας Νότιας Ουαλίας χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική, με την προσδοκία ότι μια μέρα, οι εξελίξεις στην «ιατρική τεχνολογία και την επιστήμη» θα «επαναφέρουν τους ασθενείς στην υγεία και στο νεαρό σώμα».

Ο κ. Τσολακίδης εργάστηκε στον οργανισμό μάρκετινγκ μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας πετρελαιοειδών για περισσότερα από 30 χρόνια, με 24 χρόνια σε αποστολές στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Όμως, στόχος του τώρα είναι να κάνει την κρυονική πιο προσιτή και διαδεδομένη.

Πρόσφατα δήλωσε στην Daily Mail Australia ότι όταν πεθάνει, σκοπεύει επίσης να καταψύξει το σώμα του, ώστε μια μέρα να επανέλθει στη ζωή.

Μια συνήθης κριτική στην κρυογονική είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος θα αναβιώσει στο μέλλον, κάτι που αναγνώρισε και ο Τσολακίδης. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην κρυογονική, όλοι το γνωρίζουν αυτό, ειδικά εκείνοι που εγγράφονται στην υπηρεσία», είπε.

«Αλλά προτιμώ να έχω μια πιθανότητα πέντε τοις εκατό (να αναζωογονηθώ) από το μηδέν τοις εκατό».

Μιλώντας στην ελληνική δισεβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται στην Αυστραλία «Νέος Κόσμος», αποκάλυψε ότι επί του παρόντος 50 άνθρωποι, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο για μια ευκαιρία στη ζωή μετά θάνατον, και ο αριθμός «αυξάνεται”».

Η ομάδα αυτή αποτελείται από 35 «επενδυτές» που ο καθένας συνεισφέρει από 50.000 έως 70.000 δολάρια και 15 «συνδρομητές» ή «πελάτες» που έχουν καταβάλει 150.000 δολάρια μέσω ασφάλισης ζωής.

Οι άνθρωποι μπορούν να καταψυχθούν μετά το θάνατο, αλλά κανείς δεν έχει ποτέ αναβιώσει με επιτυχία.

Η κατάψυξη σώματος είναι μια αμφιλεγόμενη και μη δοκιμασμένη διαδικασία
Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η κατάψυξη βλάπτει τα κύτταρα και δεν γνωρίζουμε πώς να αποκαταστήσουμε αυτή τη βλάβη αρκετά καλά ώστε να επαναφέρουμε κάποιον. Επιπλέον, η πολύπλοκη δομή του εγκεφάλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχούς αναβίωσης κάποιου που έχει διατηρηθεί μέσω κρυογονικής είναι εξαιρετικά χαμηλές, αν όχι αδύνατες, δεδομένης της τρέχουσας κατανόησης της βιολογίας και της τεχνολογίας. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη σταθερότητα των κρυογονικά διατηρημένων σωμάτων και η δυνατότητα μελλοντικής αναβίωσης παραμένει αβέβαιη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της γο πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και την ιατρική επιστήμη θα μπορούσαν μια μέρα να καταστήσουν δυνατή την αναβίωση.

Υποστηρίζουν ότι ενώ η κρυογονική είναι προς το παρόν κερδοσκοπική, αντιπροσωπεύει μια μορφή «ιατρικής αισιοδοξίας» που έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή και να ξεπεράσει τη θνησιμότητα.

Αρκετές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες κρυογονικής. Η μεγαλύτερη είναι η Alcor Life Extension Foundation, η οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία.

Άλλες είναι το Cryonics Institute, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει κρυοσυντήρηση για τα μέλη του, και η KrioRus που είναι η πρώτη εταιρεία κρυογονικής στην Ευρασία, η οποία ιδρύθηκε στη Ρωσία.