Επίσκεψη στην Λαυρεωτική γη – Αναβίωση ενός ιστορικού τόπου μέσα από την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, το παράδειγμα του Τ.Π.Π.Λ

Την Κυριακή 21/4, η “ομάδα πρωτοβουλίας για την διατήρηση και επανάχρηση του Τσιμεντάδικου για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας” έκανε εκπαιδευτική εκδρομή στην Λαυρεωτική γη.

Επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού με το πρώτο αρχαίο θέατρο (6ος αιώνας π.χ.) και ενημερωθήκαν για τα τρία γνωστά ορυχεία (Μολύβδου, Ασημιού, Χαλκού). Επισκεφτήκαν το Ορυκτολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Σούριζα μια βιομηχανική περιοχή του αρχαίου Μεταλλευτικού Λαυρίου που βρίσκεται μέσα στο πανέμορφο και καταπράσινο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Γνωρίσαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ), ένα εμπνευσμένο δημιούργημα όσων θέλησαν να αποκαταστήσουν τα βιομηχανικά κτήρια που δημιουργήθηκαν για την εκμετάλλευση των ορυχείων του Λαυρίου τον 19ο και 20ο αι. και, παράλληλα, να διαφυλάξουν την ιστορική ταυτότητα της περιοχής. Ήταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, η μεταλλευτική δραστηριότητα, με τον τρόπο που γινόταν, είχε επιφέρει την δηλητηρίαση των γύρω εδαφών σε βαθμό άκρως απειλητικό για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων.
Πρωτοπόρος σε αυτήν την πορεία εξυγίανσης και αποκατάστασης των κτηρίων του ΤΠΠΛ υπήρξε το ΕΜΠ που έγινε και μοναδικός ιδιοκτήτης της έκτασης.


Στον χώρο ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή κ. Καλιαμπάκο που από την θέση του ως Κοσμήτορας της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του ΕΜΠ, όσο και ως ένας εκ των πρωτεργατών της αποκατάστασης και σήμερα ως Εκτελεστικός Αντιπροέδρος του ΤΠΠΛ, μετέφερε μοναδικές γνώσεις, εμπειρίες, πρακτικές, ενός πολύ δύσκολου εγχειρήματος που αφορά στην αναγέννηση της περιοχής του Λαυρίου μέσω της δημιουργίας του ΤΠΠΛ. Είναι εντυπωσιακό ότι η αποκατάσταση περιέλαβε όλα τα κτήρια, ακόμη και τα με ευτελή υλικά κατασκευασμένα (αποθήκες κλπ) διασώζοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Σήμερα, η Εταιρεία ΕΑΔΙΠ του ΕΜΠ που χειρίζεται το Τ.Π.Π.Λ. δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και με βάση την εργαστηριακή έρευνα και παραγωγή, την καινοτομία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στη βάση ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου, παρουσιάζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα τα πέντε συνεχή τελευταία χρόνια.

Η Λαυρεωτική γη από το 2023 ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ως τόπος που διαθέτει μοναδικής ομορφιάς και επιστημονικής αξίας γεώτοπο σε συνδυασμό με πολιτιστικά μνημεία.

Η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους έγινε από τον κ. Μιχάλη Φύτρο γεωλόγο, κάτοικο της περιοχής παιδί πέμπτης γενιάς μεταλλωρύχων, και η υποδοχή στον χώρο του ΤΠΛ έγινε από τον κ. Χαδουμέλη, Δ/ντη του Πάρκου.

Προς μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, είδαν σημαντικό μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του Τσιμεντάδικου να διασώζεται στο χώρο του Πάρκου.

“Ευελπιστούμε στην επιστροφή του στην φυσική του θέση, στο Τσιμεντάδικο, για την ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας του τσιμέντου στο πλαίσιο και των δικών μας προσπαθειών”.