Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας “Οι Κομνηνοί” – 19 Μαΐου, Μνημονικές δράσεις 2024

Το Δ.Σ. και τα μέλη των Κομνηνών Εύβοιας σας καλούμε να παραστείτε και να συμμετέχετε στις φετινές δράσεις του συλλόγου μας για την 19η ΜΑΙΟΥ – Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Χρέους.

  1. Έκθεση Ορόσημων /Ενημερωτικό Περίπτερο Ευαισθητοποίησης (Αίθουσα «Αριστοτέλης» / Παραλία ) 18 & 19/5 :

Α) Έκθεση ιστορικών πεπραγμένων σχετικά με τον Παρευξείνιο ελληνισμό μέσα από γεγονότα, προσωπικότητες, περιοχές και σημαντικά ορόσημα της αδιάλειπτης παρουσίας των προγόνων μας στον Πόντο πριν τη Γενοκτονία, ήτοι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα.

Β) Ενημέρωση των συμπολιτών μας και των επισκεπτών της πόλης μας από τα μέλη του συλλόγου σχετικά με την ανάγκη διδασκαλίας της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία καθώς και αναφορικά με το πάγιο αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Γ) Διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά και ενήλικες με το μοίρασμα αυτοκόλλητων καρτών σε διάφορα σημεία της παραλίας τα οποία όσοι θα λάβουν θα πρέπει να τα τοποθετήσουν στον κενό χάρτη του Πόντου που θα βρίσκεται στην αίθουσα Αριστοτέλης ως το απόγευμα της Κυριακής και αργότερα τις βραδινές ώρες στο στρογγυλό της παραλίας.

Δ) Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τα γεγονότα της Γενοκτονίας, εικόνες και προφορικές μαρτυρίες αλλά και παρουσίαση του βίντεο που τα μέλη του συλλόγου μας δημιούργησαν παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σημεία της πόλης μας και γεγονότα της Γενοκτονίας που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Ε) «Τα κεριά του Πόντου». Μνημονικό δρώμενο με τη δύση του ηλίου όταν στο στρογγυλό τα κεριά του Πόντου θα σχηματίσουν τον αριθμό «353000», τον αριθμών των άθαφτων νεκρών μας.

  1. Επιμνημόσυνη δέηση 19/5 πρωί :

Στην ενορία του συλλόγου μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ( Παλαιό Νεκροταφείο ) θα λάβει χώρα ανήμερα Κυριακή 19/5 το ετήσιο μνημόσυνο παρουσία τιμητικού αγήματος των Κομνηνών.

Η μνήμη είναι ζωή, η λήθη είναι θάνατος.

Χωρίς την μνήμη, την εμπέδωσή της, την αναγνώριση των εγκλημάτων και τη δικαίωση, η ανθρωπότητα θα συνεχίζει να βλέπει σε ζωντανή μετάδοση γενοκτονίες…