Τεταμένη παραμένει η κατάσταση
Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής οι τρεις νεαροί, ένας 21χρονος και δύο 22χρονοι, που συνελήφθησαν κατά τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ.
Στις 9:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Λίγο αργότερα αναμένεται να γίνουν δύο συγκεντρώσεις από φοιτητές εντός του πανεπιστημιακού χώρου, η μία στις 10:00 στον χώρο στάθμευσης του Μαθηματικού και η άλλη στις 11:00 στην πλατεία Χημείου, σύμφωνα με τη voria.gr.
Υπενθυμίζεται πως νέα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη φοιτητικοί σύλλογοι και άτομα του αναρχικού χώρου, βράδυ της Πέμπτης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας εντός του ΑΠΘ χθες το μεσημέρι και εν γένει την παρουσία ΜΑΤ εντός του campus.
Όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στο ΑΠΘ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκαν μπροστά στη Γεωπονική Σχολή -δίπλα στη Σχολή Βιολογίας, όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη- με δεκάδες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν το σημείο, εντός του campus. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ρίψη δακρυγόνων.
Πεδίο μάχης το ΑΠΘ
Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία και ειδικότερα η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ για την περιφρούρηση εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, πυροδότησαν πολύ σοβαρά επεισόδια, από το πρωί της Πέμπτης.
Ο τραυματισμός ενός φοιτητή, ο πετροπόλεμος και τα χημικά, αποτέλεσαν αφορμή για την πραγματοποίηση το βράδυ της ίδιας μέρας, μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας.
Διαβάστε επίσης: Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από νέες συγκρούσεις
Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με νέο γύρο χημικών και την πρόκληση υλικών ζημιών σε τράπεζες και καταστήματα.
Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς επί του παρόντος θεωρεί ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν λάβει γενικευμένο χαρακτήρα.
Για κάποια κυβερνητικά στελέχη, οι αντιδράσεις στο ΑΠΘ ήταν αναμενόμενες, καθώς στο θέμα της βιβλιοθήκης υπήρχε προϊστορία.
Ομως, αμέσως μετά τα πρωινά επεισόδια χθες, στις αντιδράσεις κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας προστέθηκε και η σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τραυματισμοί
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο φοιτητές και ένας αστυνομικός.
Ο 20χρονος φοιτητής που τραυματίστηκε στο πρόσωπο από χειροβομβίδα κρότου λάμψης το μεσημέρι της Πέμπτης, και νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο, πήρε εξιτήριο. Υποβλήθηκε σε εξονυχιστικές εξετάσεις του έγινε συρραφή του τραύματος που είχε στο αυτί και έλαβε αντιβιωτική αγωγή. Τι τραύματα φέρει ο φοιτητής που χτυπήθηκε από ΜΑΤ στο ΑΠΘ
Ισχυροροποίηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ
Και ενώ το ζήτημα αποτελεί και μεγάλο πολιτικό «αγκάθι» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παίζουν… πινγκ – πονγκ δηλώσεων και ανακοινώσεων, η Αστυνομία, όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα προανήγγειλε και την ισχυροποίηση των δυνάμεών της στον χώρο.
Διαβάστε επίσης: ΑΠΘ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με εκατέρωθεν ανακοινώσεις
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ώρες φτάνοντας τις 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που θα επιτηρούν τον χώρο του ΑΠΘ σε 24ωρη βάση και για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για να φτιαχτεί ξανά η βιβλιοθήκη που πριν από λίγο καιρό καταστράφηκε από βανδαλισμούς.
Διαβάστε επίσης: Φθορές σε καταστήματα τραπεζών κατά τη διάρκεια της πορείας για το ΑΠΘ
Θεοδωρικάκος: Θα γίνει κανονικά η βιβλιοθήκη
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διευκρίνισε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Ξεκαθάρισε ότι η βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί κανονικά ενώ καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια στο ΑΠΘ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες; Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».