Εσείς πού φυλάτε το ελαιόλαδο για να μην ταγγίσει;

Το ελαιόλαδο με την αψάδα του και τα πλούσια αρώματά του, με την εγγραφή του στη γευστική μας μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και με τους ισχυρισμούς υγείας που μπορεί ύστερα από τόσες και τόσες έρευνες δικαίως να επικαλείται, είναι το νούμερο ένα λάδι της ελληνικής κουζίνας.

Για να διατηρήσει όμως τις γευστικές, αρωματικές και θρεπτικές του αρετές αναλλοίωτες, και να μην ταγγίσει με αποτέλσμα τη δυσάρεστη οσμή και γεύση, έχει τα «όχι» και τα «ναι» του στο φύλαγμά του. Ωστόσο φαίνεται ότι υιοθετούμε μόνο μερικά από αυτά.

Το συνηθισμένο λάθος στη φύλαξη του ελαιολάδου

Ενώ, λόγου χάρη στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) των νοικοκυριών αποθηκεύουν σωστά σε σκιερό και δροσερό μέρος το ελαιόλαδο, όπως κατέδειξε έρευνα που είχε κάνει ο ΕΦΕΤ πέρυσι τέτοια εποχή, τα περισσότερα σπίτια το φυλούν στα πλέον ακατάλληλα δοχεία: τους τενεκέδες. Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών που συμμετείχαν δήλωσε ότι χρησιμοποιεί σκούρα γυάλινα μπουκάλια, όπως ενδείκνυται, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικές συσκευασίες και τενεκέδες που οξειδώνονται.

Τα «όχι» στη συντήρηση του ελαιολάδου

Όχι στους ντενεκέδες και το πλαστικό. Οι ντενεκέδες λαδιού κάνουν μόνο για τη μεταφορά του και για τίποτε άλλο, καθώς είναι φτιαγμένοι από υλικά που οξειδώνονται τα ίδια και ευνοούν την οξείδωση. Ούτε το πλαστικό είναι καλή επιλογή, καθώς αφήνει ίχνη.

Όχι στο φως. Το ελαιόλαδο που αφέθηκε στον ήλιο μπορεί να ταγγίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα. Κρατήστε το ελαιόλαδο σε σκοτεινά μέρη.

Όχι στο οξυγόνο. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο γιατί η επαφή με τον αέρα και το οξυγόνο θα επισπεύσουν την οξείδωσή του.

Όχι στη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την καλή συντήρηση του λαδιού.

Τα «ναι» στη συντήρηση του ελαιολάδου

Ναι στις ανοξείδωτες συσκευασίες και τις inox δεξαμενές λαδιού, αν πρόκειται για φύλαξη αρκετών λίτρων λαδιού (π.χ. του ελαιολάδου της χρονιάς).

Ναι στα αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια, αν πρόκειται για ελαιόλαδο που θα καταναλωθεί σύντομα (αυτό που έχουμε δηλαδή στην κουζίνα μας για το καθημερινό μαγίρεμα, τις σαλάτες μας κ.λπ.).