Ποια να είναι άραγε η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τον καρκίνο. Ακόμα και ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να μην είναι εντελώς αθώο!
Νέα έρευνα για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, φαίνεται να καταρρίπτει δοξασίες που περνούν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα.
«Ακτινογραφώντας» τις απαντήσεις που έλαβαν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, αρκετοί πίστευαν ότι το αλκοόλ ασκεί… προστατευτική δράση!
Άλλοι έκαναν διακρίσεις μεταξύ των διαφορετικών ειδών οινοπνευματωδών ποτών, νομίζοντας πως κάποια είναι ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα.
Η αλήθεια είναι πως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο. Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη υπολόγισε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 1 στα 25 περιστατικά καρκίνου. Έδειξε επίσης ότι ακόμα και 1 ποτό ημερησίως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις των εθελοντών τους σε ερωτήματα όπως «κατά την άποψή σας, ποιο είδος οινοπνευματώδους ποτού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;».
Αλκοόλ και καρκίνος: Τα ευρήματα
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν καν ότι συσχετίζονται τα ποτά με τον κίνδυνο αυτό. Μάλιστα αρκετοί πίστευαν λανθασμένα ότι ασκούν προστατευτική δράση.
Ειδικότερα:
- Το 10% νόμιζαν ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
- Το 2,2% πίστευαν ότι η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο αυτό
- Το 1,7% δήλωσαν πως τα «δυνατά» ποτά (σ.σ ουΐσκι, ρακή, τσίπουρο, τεκίλα κ.λπ.) είναι προστατευτικά.
- Μόλις το 31% των ερωτηθέντων γνώριζαν τον κίνδυνο καρκίνου με τα «δυνατά» ποτά.
- Τα αντίστοιχα ποσοστά, δε, για την μπύρα και το κρασί ήταν πολύ χαμηλότερα (μόλις 25% και 20% αντιστοίχως).
«Όλα τα είδη των οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη αυτή δείχνει σοβαρή άγνοια κινδύνου. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις συνέπειες από την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Klein, αναπληρωτής διευθυντής στο Πρόγραμμα Συμπεριφορικών Ερευνών του NCI.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι λανθασμένες απόψεις για τους κινδύνους από τα οινοπνευματώδη ποτά ήταν ανεξάρτητες από τις προσωπικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Ήταν κοινές σε όσους απείχαν του αλκοόλ, σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες, αλλά και στους μανιώδεις πότες.
Ωστόσο εκείνοι που συσχέτιζαν λιγότερο το αλκοόλ με τον καρκίνο ήταν οι ηλικιωμένοι. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι ενστερνίζονται παλαιές απόψεις οι οποίες πλέον έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες.