Μία νηστίσιμη συνταγή για πίτσες -το ιδανικό φαγητό για ένα τραπέζι με φίλους.
Η πίτσα είναι το απόλυτο comford food, τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί μία safe επιλογή για κάθε τραπέζι καθώς δεν τη βαριόμαστε ποτέ και πάντα βρίσκουμε αφορμή να την απολαμβάνουμε.
Αν και την έχουμε στο μυαλό μας ως το κατεξοχήν delivery food, η πίτσα -όπως και κάθε φαγητό- έχει πιο γλυκιά γεύση όταν είναι μαγειρεμένη από εμάς τους ίδιους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα με αγάπη και μεράκι.
Εκτός των άλλων η παρασκευή της πίτσας είναι μία πολύ διασκεδαστική και παρεϊστικη διαδικασία που μπορούμε να κάνουμε με τους φίλους ή την οικογένειά μας ως μία
Εμείς βρήκαμε μία λαχταριστή συνταγή του σεφ Πέτρου Συρίγου για νηστίσιμη πίτσα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις κατά της διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Συστατικά για την νηστίσιμη πίτσα
380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml νερό
9γρ. μαγιά ξερή
20γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 1/2 κ.τ.γ. αλάτι
Για την σάλτσα
1 1/2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 κ.τ.γ σκόρδο σε σκόνη
1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
400 γρ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
1 κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη
1 κ.τ.γ ζάχαρη
1 ½ κ.τ.γ Αλάτι
1 ½ κ.τ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επίστρωση της πίτσας
250 γρ τυρί νηστίσιμο
σάλτσα τομάτας
1 κολοκύθακι μικρό
1 πιπεριά
3 τμχ τομάτα λιαστή
Συνταγή για νηστίσιμη πίτσα
Για το ζυμάρι
Το ζυμάρι μας βγάζει 4 πίτσες ιταλικού στύλ
Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
Αφήνουμε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, και τέλος το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα.
Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Αν δεν έχετε ζεστό μέρος, βάλτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς.
Σβήστε τον φούρνο, βάλτε μέσα το μπολ και αφήστε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπαλάκια να ανοίγουμε με έναν πλάστη.
Για την σάλτσα πίτσας
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Θέλουμε να έχουμε και κάποια κομμάτια ντομάτας στην σάλτσα.
Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο, όλο το βράδυ η για 3 ώρες το λιγότερo.
Την σάλτσα της πίτσας δεν την βράζουμε, την κρατάμε ωμή.
Για τις πίτσες
Ανοίγουμε τα ζυμάρια, τοποθετούμε πάνω σάλτσα, το τυρί και από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας όπως σας έχω δώσει προτάσεις.
Στην πρώτη επιλογή βάζουμε την σάλτσα 2 κ.τ.σ σάλτσα από κάτω, τριμμένο τυρί, φέτες τομάτας και ελιές και ψήνουμε.
Στη δεύτερη επιλογή βάζουμε 2 κ.τ.σ σάλτσα τομάτας, τυρί τριμμένο φέτες κολοκύθι, ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήνουμε.
Όταν βγει βάζουμε ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-12 λεπτάκια στο πάνω κάτω ή στον αέρα.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: