Στις 3 Μαΐου, στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για την τύχη του μορφώματος Κασιδιάρη, μετά την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αρχικά η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για της 5 Μαΐου, ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr το Σάββατο 22 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου. Με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς από αυτή, θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό και οι συσχετισμοί στην επόμενη Βουλή και κυρίως η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, εφόσον απαιτηθούν. Και τούτο, διότι στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται ενισχυμένο με αυξανόμενες τάσεις. Σε περίπτωση μη απαγόρευσης του κόμματος «Έλληνες» λοιπόν και εφόσον ξεπεράσει το όριο εισόδου, η επόμενη Βουλή και ίσως η μεθεπόμενη θα είναι επτακομματική, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας σε ποσοστό ακόμη και πάνω από 39%.
Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Χθες, Μεγάλη Τρίτη, τελευταία ημέρα κοινοβουλευτικής συνεδρίασης πρν το Πάσχα, από την «μάχη» της Βουλής, απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στον ιδιότυπο κοινοβουλευτικό ακτιβισμό του, επιμένοντας να επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση «οχυρώθηκε» πίσω από την πρόταση Αλιβιζάτου, έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα.
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ -παρά τις επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε – στοιχήθηκε πίσω από την τροπολογία της κυβέρνησης, προτάσσοντας την ανάγκη απαγόρευσης της εκλογικής καθόδου στο κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα» του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση«Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) καταψήφισαν για τους δικούς τους το καθένα λόγους.
Βορίδης για κόμμα Κασιδιάρη: «Όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τα πολιτικά κόμματα»
Στην καταληκτική τοποθέτησή του, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία, τονίζοντας πως «όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τα πολιτικά κόμματα».
Τσίπρας σε ΝΔ: Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί το κόμματος Κασιδιάρη
Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ότι έλεγε τα ίδια πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία που θα έλυνε το πρόβλημα, μια τροπολογία από έγκριτους συνταγματολόγους της χώρας. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την τροπολογία της Αριστεράς, λέγοντας πως κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή. «Αν ήταν σωστή η πρώτη σας παρέμβαση, γιατί ξαναέρχεστε; Φτιάξατε μία τροπολογία και ένα νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και προφανώς δεν καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεμονάχιαζε τους δικαστές πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και αφού καταλάβατε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, αποφασίσατε να κάνετε νέα ρύθμιση. Η θεσμική σας βαναυσότητα θα οδηγήσει στο χειρότερο αποτέλεσμα. Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.
Βορίδης σε Τσίπρα: Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;
Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση ο κ. Βορίδης μίλησε για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως στον δημόσιο διάλογο μόνον οι εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα επιχειρήματα.
«Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νέα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;». Για να καταλήξει ο υπ. Εσωτερικών: «Σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».