Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας στην περίπτωση που ένας συνασπισμός κομμάτων, υπό την ηγεσία του ΣΥΙΡΖΑ, αναλάμβανε την εξουσίου, κρούει το Economist Intelligence, το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Ομίλου Economist στην έρευνά του με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές για τις οποίες, σημειωτέον προβλέπει νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία,οι συνέπειες για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μάλλον αρνητικές, δεδομένου του ιστορικού της προηγούμενης κυβέρνησης».
Μάλιστα προσθέτει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα επαναφέρει μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές στην Ελλάδα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα».
Και υπογραμμίζει πως ουσιαστικά «θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει αξιολόγηση κινδύνου δημόσιου χρέους επενδυτικού επιπέδου φέτος. Θα δημιουργούσε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τα σημαντικά κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα»
Στην ανάλυσή του το τμήμα ερευνών του Ομίλου Economist αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές στην απλή αναλογική που θα ισχύσει την πρώτη Κυριακή και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τη ΝΔ στις κάλπες που αναμένεται να στηθούν εκ νέου όπου θα ισχύσει και το μπόνους των βουλευτικών εδρών
Αναφέρεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει εξ αιτίας του υψηλού ποσοστού αναποφάσιστων, στο μπλόκο που νομοθετήθηκε αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη και με αφορμή της δημοσκοπήσεις που έχουν δεί μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας σκιαγραφεί το σκηνικό που δημιουργείται αλλά και τις πιθανές συμμαχίες μετά τις εκλογές.
Μάλιστα δεν παραβλέπει ούτε τη φθορά που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας μάλιστα ότι “Αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι η τελευταία του ευκαιρία να επιστρέψει στην εξουσία και θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σχηματίσει συνασπισμό, γιατί αυτό είναι πιθανώς υπαρξιακό για τον ίδιο και το κόμμα του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα, έχοντας ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008. Μια δεύτερη συνεχόμενη ήττα -μετά από αυτή το 2019- θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του στην ελληνική πολιτική γενικότερα”
Υπογραμμίζει δέ ότι «Το αναμφισβήτητο χάρισμα του κ. Τσίπρα έχασε επίσης μέρος της γοητείας του για τους ψηφοφόρους που αισθάνθηκαν προδομένοι από την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεσή του με τους εξωτερικούς πιστωτές της χώρας».
«Η γοητεία από μόνη της δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ενός πειστικού εναλλακτικού προγράμματος στην κυβέρνηση» τονίζει και επισημαίνει πως «Ο κ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί επίσης να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από τον σημερινό πρωθυπουργό»
Τέλος υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί φυσικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ κατεδαφίζοντας το αφήγημα Τσίπρα και την προσπάθεια να εμφανίσει την Χαριλάου Τρικούπη ότι συντάσσεται με τα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του.