Ολομέτωπη «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία – Η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης

Στροφή 180 μοιρών στην τακτική της Τουρκικής ηγεσίας, που τόσο σε τόσο σε επίπεδο προέδρου όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε ευχές στην Ελλάδα για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, την επέτειο έναρξης της επανάστασης απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κάτι πρωτοφανές δηλαδή για τα Ελληνοτουρκικά όπως τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια!

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», αναφέρει η επιστολή Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε:

«Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».

Δένδιας: Η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο
Αναφερόμενος, άλλωστε, στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι:

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο.

Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας.

Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ’ αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε: «Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα».

Για το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών κι αν αυτό θα έχει συνέχεια, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Ασφαλώς, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όσα έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών την τελευταία περίοδο έχουν τη δική τους αξία, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε που βρισκόμασταν μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την διατήρηση αυτού του κλίματος».

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανεττάκος, ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ότι στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχει το πεδίο των συμβολισμών και υπάρχει και το πεδίο των πράξεων.

Όσο περνούν οι μέρες βλέπουμε όλο και περισσότερες κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να συζητήσουμε για πράξεις, θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

Για παράδειγμα προχθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τη γνωστή αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που κάνει παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε την Τουρκία να κάνει πίσω στις πάγιες θέσεις, όσον αφορά πχ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι χειροπιαστό για την επόμενη περίοδο, άλλωστε είναι και οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία που συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Είναι γεγονός, όμως, ότι στην Αθήνα βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.