Επί τέσσερα χρόνια ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα – Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κρίση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Οι Ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του, ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Στρατός ήταν παρών και στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως οι μεγάλες πλημμύρες Daniel και Ιανός ή οι mega – fires που ξέσπασαν στη χώρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις έκτακτες καταστάσεις κάθε είδους, όπως η πανδημία Covid-19 όταν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν τα mega – εμβολιαστικά κέντρα.
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εκπαιδευμένος στα καθήκοντα του υποβρυχίου καταστροφέα και έχοντας περάσει από μια σειρά κρίσιμων θέσεων στις Διευθύνσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020, με τη θητεία του που συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων, αλλά και σημαντικής διπλωματικής και αμυντικής αναβάθμισης της χώρας να παρατείνεται για ακόμη ένα έτος στις 16 Ιανουαρίου 2023.
Στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Στρατηγός Φλώρος συνέβαλε σημαντικά, όπως τόνισε και σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην επιτυχημένη διαχείριση κρίσεων συμβατικής αλλά και υβριδικής μορφής, όσο και το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που άφησε τα σημάδια της και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κωνσταντίνος Φλώρος επέβλεψε και την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών.
Παράλληλα προώθησε τη διακλαδική συνεργασία ανάμεσα στο Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες συμμαχικές χώρες, που έρχονταν για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού ρόλου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Στο ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση επέλεξε μια νέα ηγετική ομάδα, με σημαντική επιχειρησιακή και οργανωτική εμπειρία για να συνεχίσει και ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο.
Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Φλώρου
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τις 17 Ιανουαρίου 2020. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και απεφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Περάτωσε επιτυχώς τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε Διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στη συνέχεια Διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Ν. Σάμο.
Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και απεφοίτησε επιτυχώς από όλα τα υποχρεωτικά και μη Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Επιπλέον αυτών, το 1989 διήλθε επιτυχώς της εκπαιδεύσεως Υποβρυχίου Καταστροφέα, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΥΚ/ΠΝ), και το 1992 του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAJFK Special Warfare Center and School) στο Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα.
Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) και στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ).
Το 1994 τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (505 ΤΠΝ), στο οποίο παρέμεινε έως το 1997 με την ολοκλήρωση των καθηκόντων του Διοικητού, οπότε και μετατέθηκε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ).
Το 1999 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000 μετά την αποφοίτηση του τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ).
Το 2003 τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ) ως επιτελής και το 2004 ως Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).
Το 2005 μετατέθηκε, στην Εθνική Αντιπροσωπεία στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR / SHAPE) στη Mons (ΒΕΛΓΙΟ), με την επιστροφή του δε στην Ελλάδα το 2008, εφοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
Το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ.
Το 2012 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ) και ακολούθως το Μάρτιο του 2014 στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ).
Το Μάρτιο του 2015 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Από το Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε το γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Κατόπιν σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ και κατόπιν της προαγωγής του σε Αντιστράτηγο, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».
Τον Ιανουάριο του 2020 και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, καθώς και Τίτλου Σπουδών στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ» του Strategic Center for International Security (SCIS) του Πανεπιστημίου του ABERDEEN.
Είναι νυμφευμένος με την Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο και έχει 2 κόρες. Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.
Τον Μάϊο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το Μετάλλιο της Τιμής Εξαίρετης Τάξεως του Βασιλέα Abdulaziz, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Βασιλέα Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Τον Οκτώβριο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Τον Νοέμβριο 2021 του απενεμήθη από τον Διευθυντή του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων του SHAPE κ. Andrés B. Muñoz Mosquera (Office of Legal Affairs, Allied Command Operations – OLA ACO) ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) Πτεράρχου Tod D. Wolters, το Μετάλλιο «Serge Lazareff Prize – Legal Services».
Τον Ιούλιο 2022 του απενεμήθη από τον Διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (USSOCOM) Στρατηγό Richard D. Clarke, το Μετάλλιο «United States Special Operations Command» (Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ηνωμένων Πολιτειών).
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε!»
Με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστεί τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την θητεία του στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μετά την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, βάσει της οποίας αποστρατεύεται και αναλαμβάνει ο Δημήτρης Χούπης.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η θητεία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με τη σημαντική αμυντική και διπλωματική αναβάθμιση της χώρας. Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε!».
Νωρίτερα στην ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ συμπεριλαμβανόταν και δήλωση του πρωθυπουργού, στην οποία τονιζόταν μεταξύ άλλων πως «ο Στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας».
«Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες», ανέφερε.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Η τετραετής θητεία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας.
Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής, όσο και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας.
Πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Ενώ εργάστηκε μεθοδικά για την στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης
Τέλος έδωσε νέα διάσταση στην παράδοση της καθοριστικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησε πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα.
Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες.
Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Η νέα ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως σημείωναν από την κυβέρνηση, καλείται να συνεχίσει τη διαδικασία μετεξέλιξης, με βασικά χαρακτηριστικά τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενσωμάτωση και αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και την ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως π.χ. των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας.
Έμφαση θα δοθεί επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας των διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων, καθώς και στη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων και γενικότερα στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων.
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συστηματικής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και συντελεστών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προκλήσεων εθνικής ασφαλείας, που απέδωσε καρπούς τα τελευταία χρόνια.