Μετά την ψυχροπολεμική κλιμάκωση στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, τα βλέμματα στρέφονται στη Συρία, καθώς ο Άσαντ ήταν ο πρώτος ηγέτης τρίτου κράτους που αναγνώρισε την αυτονομία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Εάν αυτή η κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία χειροτέρευε, ο κόσμος, αναμφίβολα, θα οδηγούνταν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ειδικά με την επέκταση των ΗΠΑ, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη δυνάμεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μέση Ανατολή.
Τα τελευταία γεγονότα στο Ντονμπάς μπορεί πιθανώς να αποτελέσουν μια σημαντική καμπή, επιπλέον του ότι η Μόσχα θεωρεί τις παραβιάσεις του Κιέβου τρομερή απειλή και ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει τον ρόλο του Κιέβου, μιας συμμαχίας των ΗΠΑ, σε βάρος του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ αλ Μεκντάντ, σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει με τη Ρωσία, σχετικά με την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης, είναι ακριβώς το ίδιο σενάριο της Συρίας.
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, σχετικά με την κλιμάκωση στην Ουκρανία, την τελευταία εβδομάδα και ειδικότερα οι πολιτικές κινήσεις υποδηλώνουν ότι σοβαρά γεγονότα ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συνάντησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να συζητήσουν θέματα σχετικά με «την κοινή σύγκρουση κατά των διεθνών τρομοκρατικών υπολειμμάτων» και στη συνέχεια η επίσκεψη του Φαϊζάλ αλ Μεκντάντ στη Μόσχα διαβεβαιώνει τη θέση της Συρίας, που υποστηρίζει τη στρατηγική Πούτιν και καταδικάζει όλες τις απόπειρες παραπλάνησης και της τρομοκρατίας των δυτικών μέσων ενημέρωσης που στοχεύουν τη Ρωσία.
Η επίσκεψη αυτή έγινε μετά την άφιξη των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στη βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, στο πλαίσιο των ναυτικών ασκήσεων που διεξάγονται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
«Αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο της ύπαρξης μονάδων Πολεμικής Αεροπορίας για το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου και αυτά τα μαχητικά και βομβαρδιστικά θα συμμετάσχουν στις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μια τέτοια ανακοίνωση δεν πρέπει να αγνοηθεί χωρίς να βουτήξουμε στο βάθος της και να ανακαλύψουμε τι μπορεί να υποδηλώνει. Η Ρωσία προσπαθεί να προστατεύσει τις δυνάμεις της στη Χμεϊμίμ από το ΝΑΤ, εκτός από το ότι είναι μια βάση στήριξης για να αντιμετωπίσει τυχόν δυνατότητες από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη.
πενταπόσταγμα