Ο πατερούλης Πούτιν μας υπόσχεται κρύες και σκοτεινές νύχτες Τάσος Ευαγγελίου.

Έχοντας στηρίξει όλα τα κινήματα λαϊκισμού αλλά και τα καθεστώτα που έχουν εγκαθιδρυθεί ανά τον πλανήτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως ο νέος Πατερούλης της Ρωσίας και των υποστηρικτών της, υπόσχεται κρύες και σκοτεινές νύχτες για όσους αμφισβητούν την αναθεωρητική πολιτική του με όπλο την ενέργεια και τον εγκλωβισμό κυρίως της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η «απειλή» Μεντβέντεφ για το κόστος του φυσικού αερίου χαρακτηριστική.

Ακροδεξιά και αριστερά προς τα άκρα ακροατήρια ομνύουν υπέρ του Βλατιμίρ Πούτιν και του αναθεωρητισμού που πρεσβεύει. Έχοντας στηριχθεί από τον ισχυρό άντρα της Μόσχας που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για περισσότερα από 20 χρόνια τα κινήματα λαϊκισμού στο ευρωπαϊκό πεδίο και τα καθεστώτα όπως αυτά στη Βενεζουέλα, την Κούβα ακόμη και το Ιράν δίνουν άλλοθι στην επεκτατική λογική που πρεσβεύει και σταδιακά υλοποιεί είτε με κινήσεις όπως αυτές στην Ουκρανία και την Κριμαία είτε με παρεμβάσεις στις κυβερνήσεις όπως στη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Τάσσονται υπέρ του, κλείνουν μάτια και αφτιά στις απειλές του αλλά και στον «νέο κόσμο» που διαμορφώνει στο ευρωπαϊκό επίπεδο τινάζοντας στον αέρα το κόστος της ενέργειας πολύ πριν αρχίσει η επιβολή κυρώσεων με αφορμή την αναγνώριση των περιοχών στον Ντονμπας και δηλώνουν πως θέλουν Πούτιν την ώρα που αυτός προειδοποιεί πως δεν θα έχουν ρεύμα…

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, την περίοδο που έκανε σκάντζες με τον Πούτιν, ο Μεντβέντεφ ήταν σαφής. Μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για φρένο στον Νord Stream 2 προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία καλωσορίζει τους Ευρωπαίου σε έναν «νέο κόσμο» στον οποίο, όπως έγραψε θα πληρώνουν 2000 ευρώ τα χίλια κυβικά αερίου.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Αν τα κυβικά μετατραπούν σε κιλοβατώρες οι τιμές αερίου για τους Ευρωπαίους από 83 ευρώ σήμερα θα φτάσουν στα 180 ευρώ / Mwh. Στην Ελλάδα, με βάση υπολογισμούς που κάνουν εμπλεκόμενοι στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής αυτό θα σημάνει μια τιμή της τάξης των 400 ευρώ / MWh το ρεύμα στη χονδρική ! Από 188,39 ευρώ που είναι σήμερα. Τιμή ήδη αυξημένη κατά 280% σε σχέση με πέρυσι όταν στις αρχές του 2021 έφτανε τα 50-60 ευρώ. Το δεξί χέρι του Πούτιν, στενός συνεργάτης του επί σειρά ετών ουσιαστικά αναφέρθηκε σε τιμές που σε σχέση με πέρυσι θα έχειι αύξηση της τάξης του 700%.

Οι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπουν στο πρόσωπό του έναν νέο Πατερούλη που βαδίζει στα χνάρια του Στάλιν. Λαϊκιστές και καθεστώτα άλλωστε στηρίζουν την ύπαρξή τους σε ανάλογα παραδείγματα. Από τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα μέχρι τους ηγέτες της Κούβας ίσως και στην Τουρκία όπου η σχέση δείχνει να είναι κάπως ιδιαίτερη και να λειτουργεί a la carte σε σχέση με τα συμφέροντα του καθεστώτος Ερντογάν

Στην Ελλάδα ο Πούτιν βρίσκει υποστηρικτές που βλέπουν την ευκαιρία μιας νέας αντιευρωπαϊκής αλλά και αντιδυτικής πολιτικής που φτάνει σε σημεία αναγόρευσης του αντιαμερικανισμού σε νέο ιδεολογικό αφήγημα. Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε θυμήθηκε διά του αρχηγού του τα αντιαμερικανικά αισθήματα των οπαδών του ενώ πρόσφατα στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ως υποστηρικτή της θέσης ότι η χώρα αποτελεί ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Κατά πόσο ο ίδιος δύναται να αποδεχθεί τον συγκεκριμένο όρο; Τα όσα δήλωσε στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» και οι αιχμές κατά του Λένιν για τη στάση του έναντι της Ουκρανίας ενδεικτικές. Όπως και το γεγονός πως ο Πατερούλης Στάλιν κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στο ρωσικό κοινό και πετυχαίνει την εγκαθίδρυσή του στο πάνθεον των ηγετών της Ρωσίας. Μάλιστα, το πρόσωπο που οδήγησε στο θάνατο και τα βασανιστήρια Ρώσους και όχι μόνο αποκτά δημοφιλία που τον Μάιο του 2021 διπλασιάστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 56% των Ρώσων τον χαρακτηρίζουν ως «μεγάλο ηγέτη» σε μια χώρα που αλλάζει άρδην νοοτροπίες και θέσεις με τις ακραίες δυνάμεις να κυριαρχούν και να υποστηρίζουν τον νέο πατερούλη πασών (και μη) των Ρωσιών ο οποίος υπόσχεται και κρύες αλλά κυρίως και σκοτεινές μέρες και νύχτες εκτός και αν…