Οι εθελοντές-επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ, πραγματοποίησαν συνολικά 51 δειγματοληψίες υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, εκ των οποίων τα 39 δείγματα ήταν νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τα 8 θαλασσινό νερό και τα 4 από επιφανειακά νερά – Τα δείγματα πάρθηκαν από τις περιοχές Χαλκίδα, Αρτάκη, Καστέλλα, Ψαχνά, Μαντούδι, Λίμνη, Προκόπι (Άγιος Ιωάννης Ρώσσος) και τα Ναυπηγεία της Χαλκίδας στις 14-02-2022, τηρώντας όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα…
Σε όλα τα δείγματα έγινε χημική ανάλυση (Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο, χρωμίου, νιτρικών, θειικών και φωσφορικών αλάτων), καθώς και μικροβιολογική ανάλυση (κολοβακτηρίδια, E. Coli, εντερόκοκκοι), στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ.
Πιο συγκεκριμένα, οι παράμετροι των χημικών αναλύσεων νερών ανθρώπινης κατανάλωσης βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων σε όλες τις τοποθεσίες, με εξαίρεση το Εξασθενές Χρώμιο, όπου η τιμή του ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα, με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015), για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ)39381 Αρ. Φύλλου 32852, 19/09/2017, ενώ οι μικροβιολογικές αναλύσεις, για ορισμένα δείγματα στις περιοχές της Καστέλλας, των Ψαχνών, του Μαντουδίου, της Λίμνης και του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, παρουσίασαν αυξημένες τιμές για όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους.
Τα αποτελέσματα των Χημικών αναλύσεων για το θαλασσινό νερό, κοντά στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας, παρουσίασαν αυξημένη ένδειξη στα Φωσφορικά άλατα, καθώς και στο Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις βρέθηκαν σε όλους τους δείκτες.
Τέλος, τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων από τα επιφανειακά νερά στις περιοχές Μαντούδι και Λίμνη είχαν υψηλό δείκτη στα Φωσφορικά και Θειικά άλατα, όπως ανεβασμένο ήταν και το Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν αυξημένο φορτίο στα Κολοβακτηρίδια, στην περιοχή του Μαντουδίου, δίπλα στο ποτάμι.
Η εγκληματική αδιαφορία των Υπεύθυνων Δημοτικών αρχών για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης αυξάνει τα κέρδη των εταιριών εμφιάλωσης νερού και αδειάζει τις τσέπες των κατοίκων…
Ο χάρτης της διαδρομής είχε σταθμούς σε πόλεις και χωριά, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων. Με αφετηρία την περιοχή της Χαλκίδας μέχρι και τελευταίο προορισμό την πανέμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Λίμνης που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Βόρειας Εύβοιας.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. έκαναν υδροληψία σε θαλάσσια, πόσιμα και ποτάμια νερά. Ο εθελοντής-συνεργάτης και δημοσιογράφος, Γιάννης Ασδραχάς, μίλησε με κατοίκους από κάθε περιοχή του οδοιπορικού, για την ποιότητα του νερού που τους παρέχεται μέσω του δημόσιου και μερικές φορές δημόσιου δικτύου.
Τα αδιαμφισβήτητης αξίας συμπεράσματα από την υδροληψία και τη δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το ΠΑΚΟΕ έγιναν σε αστικά και μη, σημεία των περιοχών της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης, της Καστέλας, των Ψαχνών, του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου και της Λίμνης.
Όπως προκύπτει από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, «οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού έφθασαν τα 141,89 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,2% σε σχέση με το 2020». Τα αίτια αυτής της αύξησης ανακάλυψαν οι συνεργάτες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στη Βόρεια Εύβοια.
Μόνο σε δύο σημεία οι κάτοικοι είπαν ότι εμπιστεύονται το νερό του δικτύου και το πίνουν άφοβα. Οι υπόλοιποι ξεδιψούν, όπως μας είπαν, με εμφιαλωμένο νερό ή νερό του δικτύου που έχει καθαριστεί από φίλτρα.