Τσιόδρας: Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι η Όμικρον δεν θέλει την προσοχή μας

Λόγο για ένα νέο κύμα πανδημίας -που όπως είπε χαριτολογώντας «δεν ξέρουμε ακόμα, είναι κύμα ή κυματάκι»- έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης στην εκδήλωση-συνέντευξη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο ίδιος μίλησε για μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στο δεύτερο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον. Με βάση τα πρώτα στοιχεία -όπως είπε- φαίνεται ότι αυτό το δεύτερο στέλεχος της παραλλαγής «Ο» είναι πιο μεταδοτικό από το πρώτο στέλεχος, αλλά μοιάζει όσον αφορά την νοσηρότητα με το πρώτο στέλεχος της «Ο», καθώς παραμένουν σταθερές οι νοσηλείες. «Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ότι η “Ο” δεν οδηγεί κατά κανόνα σε σοβαρές νοσηλείες και εκτιμούμε ότι θα δούμε επιπέδωση (Plato) της καμπύλης τις επόμενες μέρες» και γι’ αυτό το κύμα, όπως είπε.

Ο κ. Ζαούτης είπε επίσης ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση, καθώς αλλάζει ο τρόπος που θα παρακολουθούμε την πανδημία στο εξής. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι», επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα τις οδηγίες του ECDC ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς.