Θεοδοσίου πρώην Υ.Π ΓΕΕΘΑ για Rafale και αμυντικό σχεδιασμό. Αποκλειστικά στο Evia-allright

Άρθρο Αντιναύαρχου (ε.α.) Αλέξανδρου Θεοδοσίου ΠΝ Επιτίμου Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ

Στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, η ψηφιακή διασύνδεση των μονάδων που επιχειρούν (πλοία, αεροσκάφη, μονάδες Στρατού Ξηράς), για την ανταλλαγή εικόνας, έχει τεράστια πλεονεκτήματα, καθώς επιτρέπει την άμεση σύνθεση της επικρατούσας κατάστασης σε Ξηρά, θάλασσα και αέρα από διαφορετικούς αισθητήρες που είναι και το ζητούμενο.

Η εικόνα αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ενοποιείται και αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο σε μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, μονάδες αεράμυνας καθώς και σε Κέντρα Ελέγχου Διοικήσεως (C4I), επιδρώντας καταλυτικά στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα όμως αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο διεξαγωγής μάχης ειδικά στον αεροναυτικό πόλεμο καθώς υπάρχει αποσαφήνιση εικόνας (φίλιοι – εχθροί) ειδικά σε κορεσμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η αντίληψη της τακτικής κατάστασης ενώ μειώνεται δραστικά η απαίτηση φωνητικής επικοινωνίας.

Στην παραπάνω απαίτηση οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία (μονάδες), να μπορούν να συνεργάζονται και να διασυνδέονται μέσα από τις νέες τεχνολογίες ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο του παίκτη που θα αλλάξει το παιχνίδι (Game Changer) και θα το ανεβάσει σε άλλο επίπεδο με απώτερο σκοπό να κυριαρχήσει στο Γεωπολιτικό Περιβάλλον του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Η Ελληνική Πολιτεία μετά από υπερδεκαετή αδράνεια, αντιλαμβανόμενη, ότι από μόνη της η διπλωματία, δεν αρκεί για να διαχειρίζεται επιτυχώς η χώρα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αποφάσισε να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις,  προχωρώντας στην ανανέωση των μονάδων κρούσεως του Στόλου και στην αγορά αεροσκαφών νέας γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία. Στο πλαίσιο αυτό προέβει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην σύναψη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για την συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια. 

Στην συνέχεια αυτής της συμφωνίας η Ελλάδα αποφάσισε και την θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την συμφωνία απόκτησης 24 Γαλλικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς τύπου Rafalle (Ριπές ανέμου), και (3+1) Γαλλικής κατασκευής (Ψηφιακής υποδομής) Φρεγάτες FDI HN επονομαζόμενες Belharra (Θεόρατο κύμα). Είναι βέβαια σε εξέλιξη συνομιλίες και για την απόκτηση τεσσάρων (4) κορβετών Gowind.

Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε κατά περίπτωση τα χαρακτηριστικά των νέων αεροσκαφών RAFALE  και των Φρεγατών BELHARRA και τι αλλαγές επιφέρει η πρόσκτηση τους στην διάταξη των δυνάμεων στο πιθανόν πεδίο επιχειρήσεων.