Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν κι ο Εμανουέλ Μακρόν χαρτογραφούν τις επόμενες κινήσεις τους αναφορικά με τη Ρωσία

Οι Πρόεδροι των  ΗΠΑΤζο Μπάιντεν  και της  ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν , εξέτασαν κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τους στον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη  Ρωσία  σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην  Ουκρανία , ο  Λευκός Οίκος .

Οι δύο αρχηγοί κράτη «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», ενημέρωσε. το επιτελείο του  Τζο Μπάιντεν .

Η οργή της Ρωσίας

Βέβαια, η πρώτη κίνηση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει στρατιώτες στην Ευρώπη, προκάλεσε την οργή της Ρωσίας. Χθες (2/2), λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΡωσίαςΑλεξάντερ Γκρουσκό, τόνισε πως αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή, κατά τη Μόσχα, δυνατότητα για διευθέτηση της κρίσης με την Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ, που σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Από το Πεντάγωνο ανακοινώθηκε, επίσης, πως δεν αποκλείεται η αποστολή περισσότερων μονάδων των ΗΠΑ στη Γηραιά ήπειρο, ενώ, προ ημερών, είχε γνωστοποιήσει πως περισσότεροι από 8.000 στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή.

Αργότερα την Τετάρτη (2/2), το ΝΑΤΟ χαιρέτησε την κίνηση αυτή, και προειδοποίησε «θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία των Συμμάχων». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κινητοποίηση των δυνάμεων του στην Ανατολική Ευρώπη έχει αμυντικό χαρακτήρα.

newsbeast