Ακόμα και οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Τουρκία αντέδρασαν βλέποντας τις σκανδαλώδεις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Στο μοναστήρι της Τραπεζούντας, όπου έχουν σταματήσει οι εργασίες αποκατάστασης και πραγματοποιείται λειτουργία μόλις μια φορά το χρόνο, γυρίστηκε βίντεο κλιπ με DJ και κόσμο να χορεύει ντίσκο!
Το ιστορικό μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστικό μνημείο. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με στόχο την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού μετά από άδεια των τουρκικών αρχών. Το ίδιο συγκρότημα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία. “Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας σταματάει”, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας (TİSAD), Μουράτ Τσαβγκά, ο οποίος επιτέθηκε στις αρχές: “Το κοινό αίσθημα δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια”.
- Ποια θα είναι η χρησιμότητα αυτής της ντίσκο ψυχαγωγίας σε ένα μνημείο, όπου το κράτος μας επιτρέπει μία ημέρα λατρείας το χρόνο;
- Ποιο το όφελος από την παροχή μίας τέτοιας άδειας σε ένα κτίριο που κινδυνεύει να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; Τουρισμός ή προβολή;
- Είναι αθώο λάθος ή συνειδητή προσπάθεια να προκαλέσει αντίδραση στον Τύπο;
- Εάν μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιούνταν σε τζαμί μας σε άλλη χώρα, πώς θα αντιδρούσαμε;”Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει ο Μουράτ Τσαβγκά, εγκαλώντας τις τουρκικές αρχές. “Κάποιος πρέπει να κάνει μία δήλωση για το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, τη Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για ένταξη στην UNESCO, τονίζει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας, Βολκάν Κανταρτζί, χαιρέτισε την ενέργεια και σχολίασε ότι ελπίζει η συγκεκριμένη προώθηση της Παναγίας Σουμελά να είναι επιτυχής και να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Τραπεζούντα. “Ελπίζω το αποτέλεσμα της δουλειάς να είναι να προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και να γίνει μια επιτυχημένη παρουσίαση”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το μοναστήρι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ότι η νομοθεσία σχετικά με τις δραστηριότητες είναι σαφής.