Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)».
«Κι έρχομαι στη ΛΑΡΚΟ.
Αν η εταιρεία μπόρεσε να επιζήσει πάνω από πενήντα χρόνια, με χρήσεις κερδοφόρες αλλά και ζημιογόνες, ήταν γιατί για μεγάλο διάστημα δεν κυριάρχησε μια απόλυτη μονοσήμαντη θεώρηση, δηλαδή το οικονομικό αποτέλεσμα που εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε ειδικά θεοποιήσει στην πολιτική σας προσέγγιση.
Κυριάρχησε το συνολικό, κοινωνικό, οικονομικό ισοζύγιο κόστους-οφέλους ήταν ο λόγος που καθιστούσε τη ΛΑΡΚΟ σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται.
Αυτά τα αφήσατε στην άκρη με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που καταθέσατε με τη γνωστή τροπολογία γιατί δεν διασφαλίσατε τη συνέχιση λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας.
Εμείς και οι εργαζόμενοι κυρίως σας είχαμε τονίσει ότι αυτή η κατάσταση δείχνει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιό σας καμία διασφάλιση στις θέσεις εργασίας.
Λέγατε τότε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί με τον επόμενο επενδυτή.
Αφήσατε μάλιστα ανοιχτό ότι θα προτιμήσει τους σημερινούς εργαζόμενους μόνιμους ή εργολαβικούς ή έστω τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου.
Δεν σας πίστεψαν οι εργαζόμενοι και δυστυχώς δικαιώθηκαν. Και σήμερα τους καλείτε και πάλι να πληρώσουν πρώτοι το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου, όπως οι ίδιοι πληρώνουν άλλωστε και το κόστος της απαξίωσης της επιχείρησης, που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας.
Η εικόνα της ΛΑΡΚΟ, αγαπητοί συνάδελφοι, αρχίζει σιγά-σιγά να ανατρέπεται από την ανοδική πορεία των τιμών του νικελίου, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο εξάμηνο.
Αν δε συσχετίσουμε τις τιμές του νικελίου με το λειτουργικό κόστος εταιρείας, τότε θα διαπιστώσουμε διαχρονικά ότι είναι κερδοφόρα, παρά τις κατά καιρούς κακοδιαχειρίσεις που έχει υποστεί η συγκεκριμένη εταιρεία.
Βέβαια, ίσως κάποιος από σας μας πει «εσείς τι κάνατε»; Εμείς κρατήσαμε όρθια την επιχείρηση σε δύσκολες συνθήκες λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων και των δημοσιονομικών δυσκολιών που υπήρχαν.
Μετά την έξοδο από τα μνημόνια άρχισε να μας απασχολεί η επόμενη μέρα. Βασική μας παράμετρος ήταν η προστασία των θέσεων εργασίας, η προστασία των εργαζομένων.
Εσείς όχι μόνο την εγκαταλείψατε στην τύχη της, αλλά και την οδηγείτε σε ξεπούλημα, αφού βέβαια αρκετά στελέχη σας κέρδισαν αρκετά τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά.
Η ναυαρχίδα της ελληνικής μεταλλουργίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το δρομολογημένο ξεπούλημα, αγνοώντας τη θετική προοπτική που υπάρχει, όχι μόνο με την άνοδο του νικελίου, αλλά και με τη χρήση του σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Γιατί αγνοείτε αυτό που οι αγορές αποκαλούν «νέο χρυσό»;
Σήμερα η κυβέρνηση προχωρεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στην απόλυση όλων των εργαζομένων και στο άδειασμα των οικισμών.
Σήμερα χάνεται η δουλειά περίπου 1.100 μόνιμων εργαζόμενων, 4.000 εργολαβικών αλλά και πάνω από 10.000 ανθρώπων που σχετίζονται έμμεσα με τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Όλοι αυτοί θα αντιδράσουν. Και ξέρουν να αντιδρούν. Εμείς από τη δική μας πλευρά τους στηρίζουμε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.»