Οπλίζεται & προετοιμάζεται η Σουηδία! “Δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση στο έδαφός μας”- Σαρώνουν το Αρχιπέλαγος για ρωσικά υποβρύχια Ορφέας Καστοριάδης.

Οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις απευθύνουν έκκληση στους νησιώτες στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης να παρέχουν πληροφορίες εάν υποψιάζονται σημάδια υποβρύχιων δραστηριοτήτων- Αναβαθμίζει τη δύναμη πυρός της η Στοκχόλμη- Τηλεφωνική συνομιλία του Φινλανδού προέδρου με Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας εξέδωσαν την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη επίθεση στη Σουηδία. Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό ή αν προκύπτει από στρατιωτικές πληροφορίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας έχουν επικεντρωθεί τώρα στον εντοπισμό τυχόν δολιοφθορών ή επιχειρήσεων πληροφοριών σε σουηδικό έδαφος.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε μέρος μιας χώρας με ευθύνη. Όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Ακολουθήστε τα ρεπορτάζ ειδήσεων, να είστε επικριτικοί με τις πληροφορίες που σας δίνονται, να αξιολογείτε και να μην διαβιβάζετε πληροφορίες που δεν είναι ασφαλείς», λέει ο ÖB Micael Bydén στην Aftonbladet.Ταυτόχρονα, το ναυτικό ζήτησε από τους νησιώτες στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης να έχουν το νου τους για εντοπισμό περισκοπίων και αφύσικων κυμάτων, καθώς και να βιντεοσκοπήσουν τυχόν περιστατικά, περιγράφοντας προφορικά τί βλέπουν.

Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα η αρχή βγαίνει έξω και απευθύνει έκκληση στους νησιώτες στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης να δίνουν πληροφορίες εάν υποψιάζονται σημάδια υποβρύχιων δραστηριοτήτων.

«Μας ενδιαφέρουν πολύ οι συμβουλές από το κοινό», λέει ο Anders Engqvist, Αρχηγός Ασφαλείας του Ναυτικού. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Skärgården, ο αρχηγός ασφαλείας του Πολεμικού Ναυτικού Anders Enqvist ζητά συμβουλές από το κοινό σχετικά με παρατηρήσεις.

Ο Enqvist δηλώνει ότι αυτές μπορεί να είναι παρατηρήσεις με τη μορφή περισκοπίων και αφύσικων κυμάτων. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό θέλει επίσης πληροφορίες για άτομα που δένουν σκάφη ή βγαίνουν στην ξηρά σε απαγορευμένους χώρους ή εάν κάποιος αγκυροβολεί όπου υπάρχει απαγόρευση αγκυροβόλησης.Υπενθυμίζουμε πως το στρατιωτικό υλικό που αποφάσισε να στείλει η σουηδική κυβέρνηση στην Ουκρανία έχει πλέον παραδοθεί από τις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. Συνολικά, η συνεισφορά περιλαμβάνει 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 αλεξίσφαιρα και 5.000 κράνη. Περιλαμβάνονται επίσης 135.000 τροφές πεδίου.

Για επιχειρησιακούς λόγους οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά.

Υπό το πρίσμα του ψυχροπολεμικού κλίματος και στη Σκανδιναβία, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατάσταση στην Ουκρανία, την εκκένωση αμάχων και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του Φινλανδού ηγέτη.

«Στις 11 Μαρτίου, ο Νιινίστο είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι. Οι πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη βοήθεια και την υποστήριξη από τη Φινλανδία», αναφέρει η ανακοίνωση. Έθιξαν επίσης «την ανάγκη διασφάλισης της ασφαλούς εκκένωσης αμάχων κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας». Οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Αργότερα την Παρασκευή, ο Νιινίστο μίλησε σε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Σε μια συνομιλία που επικεντρώθηκε πλήρως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Νιινίστο επεσήμανε την επιδείνωση της καταστροφικής κατάστασης και τον βαθύ ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία, που έχει επίσης ισχυρή επιρροή στην κοινή γνώμη στη Δύση. Ο Νιινίστο τόνισε την ανάγκη επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός και ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση του άμαχου πληθυσμού κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως απάντηση στην έκκληση των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς για βοήθεια. Τόνισε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, στόχος είναι η αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση της χώρας.

H κατάσταση ασφαλείας στη Σκανδιναβία έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών ηγετών των χωρών της βόρειας Ευρώπης, καθώς τόσο η Σουηδία, όσο και η Φινλανδία, κινούνται πλέον για την ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων, μετά τη δημοσίευση του χάρτη με τις τρεις ανεξαρτητοποιημένες περιοχές στα σύνορα με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, καθώς οι κυματισμοί του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ με παρεμβολές GPS, το Ελσίνκι εξοπλίζεται με αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα από το Ισραήλ, ενώ η Στοκχόλμη αποφάσισε την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ της Σουηδίας.

Επιπλέον, η Σουηδική Διοίκηση Υλικού Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε παραγγελία στη Hägglund Bofors Utveckling για 20 επιπλέον τεθωρακισμένα κινητά ολμοβόλα Granatkastaranscarband 90 (Grkpbv 90). Η αξία της παραγγελίας είναι περίπου 500 εκατομμύρια SEK και η παράδοση στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει προγραμματιστεί για το 2023 έως το 2025.

Η FMV παρέδωσε πρόσφατα 40 τεθωρακισμένα οχήματα εκτοξευτών βομβίδων (ή όλμων) 90 (Grkpbv 90). Βασίζονται σε ένα πλαίσιο του CV 90 (Combat Vehicle 90) με έναν πρόσφατα αναπτυγμένο πυργίσκο εξοπλισμένο με λειτουργία εκτόξευσης βομβίδων. Η FMV παραγγέλνει τώρα άλλα 20 οχήματα και ενσωματώνει το νέο σύστημα υποστήριξης διοίκησης του στρατού, το LSS Mark, και στα 40 οχήματα που έχουν ήδη παραδοθεί. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται για την περίοδο 2023 έως 2025.Μέχρι το τέλος του 2016, η Σουηδική Υπηρεσία Άμυνας Υλικού (FMV) είχε υπογράψει συμφωνία με την HB Development (HB Utveckling AB, την κοινοπραξία μεταξύ της BAE Systems Bofors AB και της BAE Systems Hägglunds AB) για την παραγωγή και παράδοση 40 εκτοξευτών βομβίδων 120 χλστ. Grkpbv 90 στον σουηδικό στρατό. Τα πρώτα 4 οχήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση, δοκιμές μεθόδων και επικύρωση. Τα πρώτα κανονικά οχήματα παραδόθηκαν τον Αύγουστο του 2019 και τα άλλα το 2020.

Το Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) είναι ένα όχημα εκτόξευσης βομβίδων που αναμένεται να λειτουργεί ως σύστημα πυροβολικού που βασίζεται στο Combat Vehicle 90 (CV90). Αυτά τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με το δικό τους σύστημα πλοήγησης, το POS2.

Το Grkpbv90 επιτρέπει τη γρήγορη ομαδοποίηση, λήψη και ανασυγκρότηση. Το πλήρωμα μπορεί να λειτουργεί υπό τη συνεχή προστασία του κύτους, χωρίς να χρειάζεται να ξαναγεμίσει τους όλμους εξωτερικά. Η νέα σύμβαση θα παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις περισσότερη έμμεση δύναμη πυρός και υποστήριξη στα μηχανοποιημένα τάγματα.

Τα πρόσθετα Grkpbv 90 είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου σουηδικών Combat Vehicle 90 που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οχημάτων, θα προσθέσει νέες δυνατότητες και θα εισαγάγει το νέο σύστημα υποστήριξης διοίκησης του στρατού. Το Grkpbv90 έχει πλήρωμα 4 ατόμων: οδηγό, διοικητή οχήματος (ο οποίος είναι επίσης ο σκοπευτής) και 2 φορτωτές.