Βομβαρδισμοί σε Ντονέτσκ, Μαριούπολη, Χάρκοβο – Οβίδες στο Κίεβο – Κλειστές οι είσοδοι του Νικολάεφ

25400915

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι η υπό πολιορκία Μαριούπολη είναι “ξεμπλοκαρισμένη” και ότι η κατά κύματα εγκατάλειψη της πόλης από αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Σύμβουλος του γραφείου του δημάρχου στην πόλη της Μαριούπολης λέει ότι οι άμαχοι μπορούν επιτέλους να βγουν από την πόλη μέσω ενός διαδρόμου εκκένωσης — και να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο αξιωματούχος, Πέτρο Αντριουσένκο, είπε ότι από τη 13:00 τοπική ώρα “έχουμε επιβεβαίωση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός” σε έναν διάδρομο εκκένωσης για “ιδιωτικές μεταφορές κατά μήκος της διαδρομής: Μαριούπολη – Μελεκίνε – Πορτόφσκε – Μανγκούς – Μπερντιάνσκ – Ζαπορίζια”.

Το Μπερντιάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

“Διάλειμμα” στις συνομιλίες

Με “τεχνική ανάπαυλα” διεκόπησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ. “Τεχνική ανάπαυλα στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για επιπλέον δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει λόγο για “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις” σε νέο μήνυμά του, τονίζοντας πως οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Ο Oυκρανός πρόεδρος σημείωσε πως όσοι μάχονται “φέρνουν πιο κοντά τη στιγμή της νίκης” για να προσθέσει πως “οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία”, ενώ το Κίεβο θέλει μια “έντιμη ειρήνη”.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Πόντολιακ που ανέφερε ότι ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα εστιάσει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Η Ρωσία συνέχισε την εισβολή της στην Ουκρανία με δυνάμεις να επιτίθενται από τα βόρεια και τα νότια της χώρας.