Άτταλη: Δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη

 Ατταλη. Τοπική κοινότητα Δήμου Διρφυων Μεσσαπιων. 350 περίπου κάτοικοι περιμένοντας τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Τοποθεσία στην δυτική ράχη της Διρφυς. Φαίνεται ότι στην Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνώρισε τεράστια άνθηση που αποδεικνύεται από την ύπαρξη σημαντικών ναών,  όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου.

 Στην νεότερη ιστορία ο οικισμός οφείλεται στην μετακίνηση κατοίκων από τον Απόγκρεμο περιοχή καταφύγιο από τις επιδρομές των Τούρκων. 

Μια κοινότητα λοιπόν με άπλετο χώρο ιστορία, κοινοτικό γραφείο καινούργιο με χώρο άθλησης κοντά στα Ψαχνα και στην μέση Τριάδας Μακρυκάπας. 

Κυριαρχεί ο Άγιος Νικολαος και τα Εισόδια της Θεοτόκου και το οροπέδιο Ταναΐδας το οποίο είναι σχηματισμών σε μια πανέμορφη δυσπρόσιτες περιοχή 1200 μέτρων, δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Διρφυς.

 Και εδώ μπαίνει η πρώτη πρόταση αξιοποίησης εναλλακτικού Τουρισμού. 

Στην Ατταλη υπάρχει ο ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Προφήτης Ηλίας και εδώ μπαίνει η δεύτερη πρόταση θρησκευτικού και ιστορικού Τουρισμού, παντρεύονται την ιστορία την παράδοση με την θρησκεία.  

Στην Ατταλη υπάρχει Αναγκαστικος δασικός συνεταιρισμός,υπάρχει οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος ο Απόγκρεμος,  υπάρχουν ταβερνες με ντόπια κρεατικά ,ντόπιο φημισμένο κρασί. 

Δεν υπάρχει πλέον το δημοτικό σχολείο, δεν υπάρχει καλό οδικό δίκτυο,δεν υπάρχει συγχρόνως φωτισμός. 

Στα συν το πανηγύρι Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρομου,το Εξωκλήσι Αγίων Ανάργυροι στο οροπέδιο της Ταναΐδας σε ελατοδάσος, εαν δεν κάνω λάθος από το 2011 γίνεται πεζοπορία και ανάβαση τον Ιούλιο στην μνήμη των Αγίων Αναργυρων. Ατταλη λοιπόν μια κοινότητα για όλα τα γούστα επισκεπτων με καθαρό αέρα με χώρους. Προτάσεις διαφήμιση ,βαρύτητα στο οδικό δίκτυο, φωτισμό, καθαριοτητα και γίνεται ένας μονοήμερος προορισμός για νέους που αγαπούν την φύση, για ΚΑΠΗ που αγαπούν την παράδοση, την θρησκεία, το καλό φαγητό, τον καθαρό αέρα την πανοραμική θεα.