Η τεράστια ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας!

Τα δυνητικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο εκτιμώνται στα 2.000bcm.Συνολικά, οι αγωγοί TAP και EASTMED και οι υποδομές LNG της Ελλάδας, μπορούν να αντικαταστήσουν το 20% των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην ΕΕ των “27”
Γράφαμε χθες για την ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με την οποία φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως η τράπουλα ξαναμοιράζεται στο ενεργειακό πεδίο.

Ο Μπάιντεν ταξιδεύει στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα για να μειώσει τις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, η ΕΕ μίλησε για την ανάγκη μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα, ή 102 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν αυτό το σχέδιο μη ρεαλιστικό. Οι αμερικανικές εταιρείες LNG δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ένα τέτοιο έλλειμμα λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Στον νέο ενεργειακό χάρτη τι θέση μπορεί να έχει η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Γ. Μανιάτη τα δυνητικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, εκτιμώνται στα 2.000bcm. Συνολικά, οι αγωγοί TAP και EASTMED και οι υποδομές LNG της Ελλάδας, μπορούν να αντικαταστήσουν το 20% των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην ΕΕ των “27”. “Μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα” σχολιάζει ο ίδιος.

Ο κ. Μανιάτης στην πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Επιστημών για το μέλλον του φυσικού αερίου στην ΕΕ-27, ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με εξαγωγές αερίου 25bcm για 25 χρόνια, καθώς και στις δυνατότητες της χώρας μας. φωτο 2 Η πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Επιστημών για το μέλλον του φυσικού αερίου στην ΕΕ-27. Ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκα στις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με εξαγωγές αερίου 25bcm για 25 χρόνια, καθώς και της