ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΕΜΙΔΗ

Αναδρομική έκθεση στο έργο του Χαλκιδέου εικαστικού Θεόδωρου Κεμίδη

παρουσιάζεται στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) στην Αθήνα. Η έκθεση, σε οργάνωση και επιμέλεια Πάρη Καπράλου, εγκαινιάζεται τη Πέμπτη 7 Απριλίου. Θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Απριλίου και θα λειτουργεί: Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 11 το πρωί με 6 το απόγευμα, Πέμπτη 12 το μεσημέρι με 7 το απόγευμα, Σάββατο 11 το πρωί με 3 μετά το μεσημέρι και Δευτέρα και Κυριακή κλειστά.

Παράλληλα, με την έκθεση με φυσική παρουσία στον χώρο τέχνης και μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια της, η αναδρομική έκθεση θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά μέσω τη πλατφόρμας ARTgrID (artgrid.gr). Η «εις μνήμην» έκθεση διοργανώνεται ένα χρόνο μετά την απώλεια του Θεόδωρου Κεμίδη, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αγγελικής Αυγουστή, και τη στήριξη συλλεκτών, φίλων, μαθητών και εικαστικών συνοδοιπόρων του εκλιπόντος καλλιτέχνη.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής πορείας του, φιλοτεχνημένα με ποικιλία προσεγγίσεων και μέσων. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, καθώς επίσης φωτογραφίες και κόμικ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, μοναδικά και «non finito» έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια μέχρι.

Έχει εκδοθεί έντυπος κατάλογος, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στην έκθεση. Σε αυτόν καταγράφονται ενδεικτικά έργα, αλλά αποτυπώνονται και μικρά σημειώματα ανθρώπων που τον γνώρισαν και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Ο Θεόδωρος Κεμίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1980 όπου έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Μαθήτευσε στο σχέδιο δίπλα στον γλύπτη Φάνη Ραχούτη και παράλληλα, στο Εργαστήρι Τέχνης, στο οποίο μετέπειτα υπήρξε και καθηγητής. Με ακαδημαϊκές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Κατάνιας, από νωρίς συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, με την εκθεσιακή δράση των έργων του να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Επαγγελματικά εργάστηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. Παράλληλα ασχολήθηκε με διάφορους τομείς των εικαστικών όπως αγιογραφία, ψηφιδωτό, χάραξη και σκηνογραφία (συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη). Ελαιογραφίες, ακρυλικά, σχέδια και χαρακτικά… από την μαγεία των χρωμάτων στη γοητεία του ασπρόμαυρου…

Με τη ζωγραφική του, εξυμνούσε τη φύση και τον άνθρωπο, μέσα από τη ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης ελληνικής υπαίθρου ως εναπομείνασας μελλοντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια της Ελλάδας. Υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Κίνησης Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέραμα» και της Ομάδας Τέχνης «90».

Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιμέλειας ο Πάρης Καπράλος: «…Ο αδόκητος θάνατος του Θόδωρου Κεμίδη μπορεί να μας στέρησε την συνέχεια της ιστορίας που έγραψαν τα έργα του, από τον ίδιον την εμβάθυνση και διεύρυνση, την διερεύνηση άλλων πεδίων, και από εμάς τον αέναο διάλογο με τις αλήθειες του, είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι ο ίδιος με την ζωή του, τους μαθητές που κατέλειψε, τους ανθρώπους που άγγιξε το έργο του, εμπλούτισε την εμπειρία της ζωής μας.

Το έργο του αξίζει να γίνει γνωστό και κατανοητό, ακόμη και σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν εν ζωή. Είναι προνόμιο των καλύτερων ανάμεσά μας να επιβιώνουν μετά το τέλος της φυσικής πορείας τους μέσα στη σκέψη για τις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, που επηρέασαν με την παρουσία τους.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όμως έχουν το ακόμα μεγαλύτερο προνόμιο να επιβιώνουν και κατόπιν του τέλους της φυσικής πορείας όλων όσων τους θυμούνται μέσα από τα έργα τους.»