ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ

ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Ακόμη τέσσερις παραστάσεις του Θεάτρου Χαλκίδας με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα», στο εμβληματικό «Κόκκινο Σπίτι». Τέσσερις παραστάσεις επί πλέον του αρχικού προγραμματισμού λόγω της επιτυχίας που γνωρίζει το έργο: Παρασκευή, 8 & Σάββατο, 9 & Κυριακή, 10 & Δευτέρα, 11 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ,

Προκρατήσεις εισιτηρίων μέσω του ιστότοπου https://www.theatroxalkidas.gr/ και του τηλεφώνου 697 2162440.‬

Τιμή: Γενική είσοδος: 7 ευρώ / Μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ΑμεΑ, άνω των 65): 5 ευρώ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» είναι ίσως, το πιο ώριμο και βαθύ έργο του «πατέρα» του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Έργο γραμμένο το 1991, παραμένει πάντα επίκαιρο και ζωντανό, καθώς, με φόντο ένα παλιό αρχοντικό, αποτυπώνει τη σύγκρουση της παλιάς γενιάς με τη νεότερη, τη σύγκρουση των αξιών και των αρχών του παρελθόντος με αυτές του παρόντος, τις αδυναμίες, τα πάθη και τους έρωτες των ανθρώπων, που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για τις ζωές και τις σχέσεις τους.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κλείνει το μάτι στον Μπέκετ, τον Ίψεν και τον Τσέχωφ, και αφηγείται με τρόπο αλληγορικό την ιστορία μιας οικογένειας, που χρόνια τρώει η ίδια τα σωθικά της. Την οικογένεια στοιχειώνουν γεγονότα αδιευκρίνιστα, ακαθόριστα, ερμηνευμένα από κάθε πλευρά με τρόπο που την εξυπηρετεί.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό που καταρρέει, ζει ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανιψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος λαϊκός επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης.

Το νεοκλασικό με το ένδοξο παρελθόν, ως περιουσιακό στοιχείο, διεκδικείται με διάφορους τρόπους, τόσο από τους φυσικούς ιδιοκτήτες, όσο και από τους νεόπλουτους «εισβολείς». Με «κράχτη» τις πραγματικές αντίκες και την ιστορία του σπιτιού, τα σκουληκοφαγωμένα έπιπλα πωλούνται πλαστογραφημένα πατιναρισμένα με ψεύτικες ιστορίες που μαγεύουν πάντα τους νεόπλουτους και σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα στην προσπάθεια που γίνεται, ούτως ώστε το σπίτι να παραμείνει στη θέση του, αντί να δοθεί αντιπαροχή, με σκοπό την ανέγερση shopping center, πολυκατοικίας κτλ.

Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και αποδίδει. Ο σκόρος όμως κατατρώει τις αντίκες… Το τραγούδι της φθοράς κυριαρχεί παντού. Στο τέλος της διαδρομής, αυτός ο «εμφύλιος» και το ατέλειωτο ξεπούλημα αυθεντικών και μη περιουσιακών στοιχείων, καθώς και προσωπικών αξιών, θα αφήσει μόνο ηττημένους. Από όλες τις πλευρές. Μόνο θύματα. Και η σιωπή θα επιστρέψει ικανοποιημένη στη θέση της…

Η άγνοια της Ιστορίας αποτελεί «ύβριν». Η καταιγίδα έρχεται και θα ανατρέψει τα πάντα. Μέσα στη μαγεία του ωραίου αυτού αν και ερειπιώδους νεοκλασσικού, συγκρούεται το παρελθόν με το αδίστακτο παρόν, μέσα από Πάθη, Μίση, Έρωτες, Θυσίες, Ηρωισμούς και Προδοσίες. Ο Καμπανέλλης, ως λογοτέχνης, είναι μάστορας των ανατροπών. «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» τελειώνει αριστουργηματικά, με τρόπο ιδιοφυή και αποκαλυπτικό, που οδηγεί στη συνειδητοποίηση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Βάσια Σκούρα Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Σωτήρης Μουσελίμης Επιμέλεια μουσικής – Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Βαρδάκα & Κώστας Ντεγιάννης Γραφιστική επιμέλεια: Αντώνης Παναγιωτόπουλος – Πιπεριάν Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Λιβανίου

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ (με σειρά εμφάνισης): Κώστας Καλόγηρος (Φάνης Ποριώτης) Παναγιώτης Τζαφέρης (Χάρης Αντωνάκος) Κωνσταντίνα Κόλλια (Λίτσα Αντωνάκου) Βούλα Κοκονού (Γλυκερία) Σωτήρης Μουσελίμης (Αντρέας Ποριώτης)

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Ο χώρος της παράστασης λειτουργεί ως αμιγής χώρος για πλήρως εμβολιασμένους, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας covid-19.